Ga naar de inhoud

Wereld Sociaal Forum schurkt aan tegen de macht

SALVADOR, 23 november 2009 (IPS) – Het Wereld Sociaal Forum (WSF), het grootste niet-gouvernementele platform ter wereld, zet eind januari een onuitgegeven dialoog op met Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse staatsleiders. Critici vinden dat het initiatief ingaat tegen de geest van de beweging. Maar die worstelt om relevant te blijven.

2 min leestijd
Placeholder image

(Dit artikel is afkomstig van IPS)
Na de succesvolle beginjaren vanaf 2001, met bijeenkomsten die tot 150.000 deelnemers lokten, wordt het Wereld Sociaal Forum sinds 2008 om de twee jaar georganiseerd. Het volgende Forum vindt begin 2011 in de Senegalese hoofdstad Dakar plaats. Tijdens de overgangsjaren worden in veel landen kleinere bijeenkomsten gehouden. Die moeten vooral het vuur brandend houden – ze leveren nog minder tastbare resultaten op dan de grote bijeenkomsten. Dat is de grote frustratie van veel deelnemers aan het WSF.

Twee Braziliaanse bijeenkomsten

In Brazilië staan twee enigzins concurrerende WSF-initiatieven op stapel die veel aandacht krijgen. In Salvador, de hoofdstad van de deelstaat Bahia en de ‘zwartste’ stad van Brazilië, brengen plaatselijke organisatoren tussen 29 en 31 januari staatsleiders uit Latijns-Amerika en Afrika samen voor een discussie met vertegenwoordigers van de sociale bewegingen uit die continenten.

Dat is omstreden, want tot hiertoe was het de regel dat politici nooit centraal mochten staan op de bijeenkomsten van het WSF. Het WSF wil immers een tegenmacht vormen. Maar de beweging maakte de voorbije jaren al dankbaar gebruik van de populariteit van politici als de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en zijn Venezolaanse ambtsgenoot Hugo Chávez. Vorig jaar voerde het forum in Belém zelfs vijf Latijns-Amerikaanse presidenten op.

De organisatoren van de bijeenkomst in Salvador verwachten 15.000 tot 20.000 bezoekers. Maar de voorbereiding van de ambitieuze onderneming blijkt problematisch. Bovendien is er verzet van een groot deel van de Internationale Raad die het WSF in goede banen moet leiden. Die klagen dat de bijeenkomst niet breed gedragen wordt door het middenveld in Salvador, en dat er electorale bedoelingen schuilgaan achter de steun van de deelstaat Bahía. De gouverneur van Bahía, Jacques Wagner, wil immers in oktober 2010 herverkozen worden.

De tweede grote bijeenkomst in Brazilië vindt van 25 tot 29 januari plaats in Porto Alegre, de wieg van het WSF. Op het seminar ‘Tien jaren WSF’ maakt de beweging een balans op van de voorbije jaren en wordt er gediscussieerd over de toekomst van het WSF. Politici een open doekje bieden heeft daar volgens veel WSF-getrouwen geen plaats in.