Ga naar de inhoud

Wat kan jij doen om de illegale Turkse invasie te beëindigen?

Een week geleden begon Turkije aan een onrechtvaardige, onrechtmatige en onverantwoorde invasie van Noord-Syrië. Daarmee pookt het land het vuur van de Syrische burgeroorlog terug op en staat de regionale en mondiale veiligheid op losse schroeven. Bovendien komen de indrukwekkende verwezenlijkingen van het democratische project Rojava in gevaar. (advies voor actie van de Belgische Koerdische beweging)

3 min leestijd

(Bron: Kurdish Institute)

Veel mensen hebben ons gecontacteerd met de vraag wat ze kunnen doen om een einde te maken aan het Turkse geweld en hoe ze hun solidariteit met de lokale bevolking kunnen uiten. Daarom maakten we een kort overzicht van acties die je zelf kan ondernemen:

Spread the message. Zorg er voor dat zoveel mogelijk mensen weten over de illegale en gevaarlijke acties van het Turkse leger in Noord-Syrië. Een NAVO-staat met 100 miljoen inwoners gebruikt jihadistische groepen en voormalige IS-strijders om etnische zuivering te plegen tegen de strijders die IS in de eerste plaats hebben verslagen. Zoiets laat niemand koud. Je kan artikels van onze Facebook-pagina en de website delen, maar spreek ook vooral over de situatie met je vrienden, familie, collega’s en iedereen die jouw pad kruist. Informeer jezelf voldoende. Dat kan bijvoorbeeld op één van de boekvoorstellingen van Het Koerdisch Utopia, die we de komende weken organiseren.

Sta mee op de barricades. Op verschillende plekken in ons land worden manifestaties, solidariteitsmarsen en andere politieke acties georganiseerd om onze politieke vertegenwoordigers tot actie te nopen. Toon jouw solidariteit en neem deel aan de acties die worden georganiseerd. Op de Facebook-pagina van Defend Rojava Platform Belgium en onze website vind je de laatste info.

Sta mee op de barricades van de sociale media. De oorlog in Noord-Syrië wordt niet alleen op het terrein uitgevochten, maar ook op de sociale media en via andere online kanalen. Er verschijnt heel veel informatie en nieuws over de situatie. In sommige gevallen is die incorrect. Op onze website komt een infofiche waar we een aantal uitspraken en verklaringen in perspectief plaatsen. Wees niet verlegen om mensen op foutieve informatie en opmerkingen te wijzen. Doe dit wel steeds op een beschaafde manier zodat het online debat niet in een onredelijk en polariserend gevecht ontaardt.

Organiseer mee de solidariteitsbeweging voor Rojava. Om de gebeurtenissen onder de aandacht te houden, onze politieke vertegenwoordigers tot actie te nopen en de lokale bevolking een hart onder de riem te steken wordt vanuit het Defend Rojava Platform actie ondernomen. Iedereen is steeds welkom om mee te discussiëren en na te denken over toekomstige acties en plannen. Ben je goed in foto’s maken of het bewerken van video’s? Kan jij een boodschap finetunen zodat ze meer impact heeft? Ben je een sociale media fanaat? Of gewoonweg een doorwinterde activist die directe actie wil ondernemen? Geef ons een seintje via koerdisch.instituut@skynet.be.

Zet onze vertegenwoordigers onder druk. Contacteer parlementsleden, lokale politici, bekendheden, activisten, vakbondsmensen, journalisten, academici,… en vraag hen om in het openbaar te reageren op deze internationale catastrofe. Zij kunnen via hun kanalen mee druk zetten zodat concrete maatregelen genomen worden. Op onze website kan je bovendien een brief downloaden. Plaats jouw naam onderaan en verstuur hem naar onze politici.