Ga naar de inhoud

Verzet tegen politie Frankrijk houdt aan

Afgelopen nacht zijn er weer confrontaties geweest tussen opstandige bewoners van de wijk Bobigny (Seine-Saint-Denis) ten noorden van Parijs, en de politie. De protesten zijn opgelaaid sinds een incident twee weken geleden waarbij zwarte man door de politie werd aangehouden voor identiteitscontrole en daarbij zwaar werd mishandeld. Sindsdien eisen medebewoners ‘Justice pour Theo’.

2 min leestijd

(Foto van website paris luttes)

Zie voor achtergrond een eerder bericht over deze zaak op globalinfo.nl

Nadat bekend raakte dat Theo bij zijn aanhouding verkracht werd met een wapenstok (volgens de betroffen politie-agenten ‘per ongeluk’) werd vervolging ingesteld tegen de vier betrokken agenten. Dat vermocht de woedende reactie van buurtbewoners niet te dempen.

Zie hier bijvoorbeeld een video-reportage van 12 februari van rellen en een manifestatie waar duizenden bewoners op straat voor komen om vervolgens door de politie aangevallen te worden.

{youtube}g7hrEJMT8dI{/youtube}

En deze beelden van 15 februari uit Parijs

De onrust werd niet bepaald minder toen dagen na het ‘incident’ een vriend van het slachtoffer bekend maakte dat hij een week eerder door dezelfde agent het ziekenhuis in geslagen was. Ondertussen komen steeds meer eerdere ‘incidenten’ van de betreffende politiecorps naar buiten.

Serge Quadruppani, in Frankrijk een grote naam als journalist en schrijver (van onder andere  ‘policiers’) heeft een vlammend artikel (in Het Frans)geschreven over de sfeer in Bobigny en waarom mensen zo fel reageren op de voortdurende staats-mishandelingen. .

Protestacties zijn er nu ook op andere plekken in het land, in steden als Lille, Nantes en Straatsburg.  Het politiebureau van Ulis in departement Essone werd aangevallen met brandbommen

Er zijn inmiddels honderden arrestaties geweest.