Ga naar de inhoud

Ondertussen in Frankrijk: Aulnay-sous-Bois

Forse rellen in een voorstad van Parijs, nadat politie-agenten op heterdaad betrapt zijn bij het zwaar mishandelen van een arrestant.

2 min leestijd

Vorige week donderdag werd de 22-jarige Theo in Aulnay-sous-Bois, een voorstad in het noorden van Parijs, op straat aangehouden door vier politie-agenten. Ze wilden z’n papieren controleren. Wat er vervolgens precies gebeurde is niet helemaal duidelijk, maar wel dat Theo zwaar mishandeld werd en in het ziekenhuis belandde. Hij moest daar geopereerd worden aan z’n ingewanden, nadat hij bleek te zijn verkracht doordat een van de politieagenten z’n knuppel in zijn anus had geramd.

Toen het nieuws bekend werd, onder andere omdat het slachtoffer dat zelf naar buiten bracht, werd het zoals dat heet op zaterdagavond ‘onrustig’ in de wijk. Politie werd belaagd en een auto werd in brand gestoken, bushokjes vernield en bussen bestookt. Inmiddels waren er ook beelden opgedoken, gelukkig hadden omstanders de politie-actie gefilmd, anders was vast de doofpot weer uit de kast getrokken.

Op zondag maakte de Franse justitie duidelijk dat er onderzoek gestart is naar de vier agenten, en dat een van hen als verdachte beschouwd wordt van zware mishandeling. Maar dat vermocht de gespannen sfeer in het stadsdeel niet te verbeteren en in de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie zelfs geschoten op demonstrerende jongeren. Na aanvankelijk ontkend te hebben dat er scherp geschoten was, en geconfronteerd met kogelhulzen die journalisten overhandigd hadden gekregen, bevestigde de politie het, maar met de verklaring dat er slechts “over de hoofden”geschoten was nadat agenten in het nauw waren geraakt

De protesten tegen politiegeweld in de wijk duren voort en ook in andere plekken in Frankrijk wordt nu ‘justice pour Theo’ geëist.

Een en ander is goed te volgen via Taranis.

De onrust roept herinneringen aan recent drama in Beaumont, nog iets noordelijker, waar afgelopen zomer Adama Traore door de politie werd doodgeschoten en vervolgens wekenlang protest en rellen was, waarbij onder andere de broers van Adama werden gearresteerd omdat ze schuldig zouden zijn aan opruiing…