Ga naar de inhoud

Verstoor Springer-feest voor Amazon op 24 april in Berlijn

Award Crashers United – Springer wil Jeff Bezos fêteren? Wij komen om dat te verstoren!

3 min leestijd

(Door blackfriday op Make Amazon Pay,  vergeet u niet om uw eigen onafhankelijke media wat toe te steken?)

(Zie ook eerdere vertaling van toespraak op de ‘wandeling tegen google-campus’ en andere berichten over acties tegen amazon)

Op 24 april 2018 organiseert uitgeverij Axel-Springer-Verlag (uitgever van de rabiaat rechtse Bild krant en nog veel meer) een bijzonder festijn. Hoofdgast is de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos, chef van het wereldwijde onlinehandelbedrijf Amazon. De Springer-prijs zou Bezos z’n “visionaire ondernemingsmodel” moeten eren. Zijn “talent voor innovatie” zou hem maken tot een ongekende pionier voor de digitale economie van het heden en de toekomst.

Wat de lofrede van de Springer-pers versluiert, is dat Amazon vooral een ‘visionair’ model voor uitbuiting is. Zijn prestaties zijn het perfecte model van hoe arbeid in het digitale kapitalisme in toenemende mate kan worden ontrecht en precair worden gemaakt. Amazon pretendeert het leven voor iedereen te vereenvoudigen, maar achter die façade: vakbondsvijandigheid, druk om lonen te verlagen, hetze tegen arbeiders en permanent bewaking. Het “visionaire” uitbuitingsmodel van Bezos leidt tot hoge niveaus van ziekte evenals mentale en fysieke schade op lange termijn aan werknemers. “Amazon maakt ons ziek”, roepen de werknemers bij Amazon en bedoel dat niet symbolisch, maar letterlijk.

Amazon gaat ons allemaal aan – ook als we daar niet werken! Ten eerste omdat dit uitbuitende arbeidsmodel in het geval van een mogelijk succes van het zero tolerance beleid van Bezos en Co. op andere bedrijven en sectoren over zal slaan. Hier worden niet alleen de arbeidsomstandigheden bij Amazon, maar ook de toekomstige arbeidsomstandigheden in de 21e eeuw bepaald. Aan de andere kant, omdat Amazon, als een van de “Big Five”, de vijf grote internetreuzen, pionier was van de vergaande indringing tot onze meest persoonlijke gegevens. Onze voorkeuren, verlangens en zelfs angsten worden volledig gescreend en bieden zo toegang tot meer en meer onderdelen van het leven. Het doel is om winst te genereren, onze behoeften te beïnvloeden en tegelijkertijd te bevredigen, zodat een steeds grotere afhankelijkheid ontstaat van dit conglomeraat van bedrijven die actief zijn op het digitale vlak.

Het bepalen van onze toekomst en onze behoeften gaan we niet overlaten aan Bezos en het Springer-Verlag! Hun toekomst, waarin werknemers ontrecht worden en klanten alleen nog als gegevensdonoren gelden, zal niet onze toekomst zijn! Bij Amazon kruisen centrale trends van hedendaags kapitalisme elkaar, maar ook van verzet daartegen. Gelijktijdige stakingen in de Europese distributiecentra die gepaard gaan met blokkades van de toegangswegen van de vrachtwagens van Amazone staan op de agenda. Het hacken van de website van Amazon om de instroom van ruwe-olie-gegevens tijdelijk te stoppen. De publieke aanval op het grote verhaal van Amazon alsof het een dienst aan de mensheid voor de 21e eeuw zou zijn. Laten we de verschillende vormen van verzet elkaar laten kruisen, laten we een beeld zijn van een solidaire toekomst!

Verzet je tegen de prijsuitreiking aan Jeff Bezos en de toekomstvisie van Amazon!

24.4.2018 / Berlijn Kreuzberg

Over de exacte tijd en plaats van onze activiteiten houd we je op de hoogte:

https://www.makeamazonpay.org

https://www.facebook.com/makeamazonpay/

https://twitter.com/make_amazon_pay

———–

Aanvulling: op 17 maart is er een voorbereidingsvergadering, in Berlijn, voor de acties.