Ga naar de inhoud

Veldslag bij Bure (Fr) tegen atoomafval

De Franse staat is bezig om te proberen een ondergrondse opslagplaats voor hoogradioactief afval te bouwen in het Noord-Franse Bure. Het verzet daartegen is fel. Op 15 augustus raakte een demonstrant zwaar gewond door een ontploffende politie-granaat

2 min leestijd

(Foto van website reporterre)

Het project is al sinds 1994 gaande, maar kwam in 2012 in een stroomversnelling toen ANDRA het nationale agentschap voor atoomafval  de bouwplannen indiende en voorbereidende werkzaamheden begonnen. Officieel wordt er nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om daar een gigantische ondergrondse opslagplaats aan te leggen, en moeten de werkelijke bouwwerkzaamheden in 2018 beginnen. In 2016 werd een deel van de bouwplaats bezet met een actiekamp in het forêt de Mandres-en Barrois, bij Bure in departement La Meuse (westelijk van Nancy). Sindsdien zijn er voortdurend mobilisaties en demonstraties. (zie details hier)

Video over het actiekamp

Actie eerder dit jaar

Het verzet tegen de atoomafvalopslagplaats wordt voor een groot deel door lokale bewoners en boeren gevoerd, aangevuld met activisten van elders.

Op 15 augustus was er opgeroepen voor een demonstratie naar de bouwplaats. Zo’n 1000 mensen trokken op richting bouwplaats en werden belaagd door ME, waterkanonnen, en traangas. Ze gebruikten ook een soort verdovende granaten die eerder al mensen het leven hebben gekost. Zoals in 2014 Remi Fraisse bij demonstraties tegen de aanleg van een stuwmeer bij Testet in de Tarn.

Dit keer was Robin bijna de klos, een 27-jarige tuinder, die een granaat tegen zijn been kreeg en een voet moet missen.
Zie ook Le Parisien

Hier een uitvoerig verslag van de gebeurtenissen op 15 augustus. 

En een video; {youtube}HV0I5Ia_Cb0{/youtube}

Volgende datum in de agenda: 12 september als een van de boeren uit de omgeving voor de rechter moet komen omdat hij zijn tractor bij de protesten ingezet zou hebben.

Het verzet in Bure lijkt veel op dat in het Duitse Gorleben, waar langdurig massaal en militant verzet een overwinning heeft opgeleverd. In ieder geval lokaal, want het plan voor een ondergrondse opslagplaats aldaar gaat niet door. Ze moeten nu op zoek gaan naar een andere locatie om de smeerboel aan te richten.

vivre a cote de cigeo

—————

Websites: http://burestop.free.fr/spip/
https://vmc.camp/