Ga naar de inhoud

Franse demonstrant gedood door politie

In de nacht van zaterdag op zondag 26 oktober is bij Gaillac in het departement Tarn een 21-jarige demonstrant om het leven gekomen bij acties tegen de aanleg van een stuwmeer in een bosgebied.

4 min leestijd

Al maanden is het zeer onrustig rond de plannen om de rivier de Tarn af te tappen en een groot stuwmeer te creëren midden in een bosgebied, de zogenaamde Barrage de Sivens.

Volgens de autoriteiten is het stuwmeer nodig om water voor irrigatie van landbouw te verzamelen. Maar volgens critici, waaronder veel lokale (kleine) boeren, zal dat alleen wat grote industriële  landbouwbedrijven ten goede komen. Verder zijn veel mensen om ecologische redenen tegen de vernieling van een kostbaar natuurgebied, waar allerlei zeldzame salamanders en andere soorten onderdak hebben.

sivensEr zijn al vele demonstraties, petities en bezettingen geweest als onderdeel van de campagne tegen het stuwmeer. Net als bij de protesten tegen de aanleg van een vliegveld bij Nantes, is Testet uitgeroepen tot een  ‘ZAD’ (Zone a Defendre, te beschermen gebied, een ironische verdraaing van de Zone d’Aménagement Différé, uitgestelde ontwikkelingszone) en hebben activisten pogingen gedaan om actiekampen op te zetten en bomen te bezetten.

Sinds 1 september is begonnen met het kappen van bomen om plaats te maken voor het stuwmeer en dit kappen moet onder bescherming van ME-ers geschieden omdat demonstranten voortdurend proberen om het bos te beschermen. De ME treedt daarbij hard op, onder andere met het afschieten van traangasgranaten en andere explosieve munitie (de in Frankrijk bekende flashbals).

Accès Testet v2Afgelopen zaterdag 25 oktober was er een grote manifestatie in Gaillac, de meest dichtbijzijnde grote stad. Er waren volgens de organisatoren 7.000 mensen (volgens de politie 2.000). In de nacht waren er schermutselingen tussen politie en demonstranten, waarbij de politie weer met traangas en shockgranaten schoot (en op hun beurt bestookt werden met vuurwerk en stenen door demonstranten). De 21-jarige demonstrant Rémi is daarbij om het leven gekomen. De oorzaak van zijn overlijden is tot dusver onbekend. De politie heeft zijn lichaam weggevoerd en hield andere demonstranten op afstand. Iedereen is in afwachting van een eerste autopsierapport dat vanmiddag (maandag 27 oktober) om 15:00 uur op een persconferentie gepresenteerd zal worden.

Politie weigert verder commentaar en verspreidt alleen maar wilde verhalen over het geweld dat de demonstranten uitgevoerd zouden hebben.

Een eerste reactie van de organisatoren van de manifestatie van zaterdag, in het Frans, is hier te vinden.

Op veel plekken in Frankrijk worden nu betogingen georganiseerd om het politiegeweld in Gaillac aan te klagen.

Hier een film over de dagen afgelopen september dat het kappen van de bomen begon

Websites tegenstanders: http://www.collectif-testet.org/
https://tantquilyauradesbouilles.wordpress.com/

————–

Aanvulling:

Volgens dit journalistieke onderzoeksbericht van maandag werd Remi geraakt door een door de politie afgevuurde granaat. Zijn naam is Rémi Fraisse, student uit Toulouse.

Aanvulling dinsdag 28:

Eerste uitslag autopsie, gisteren (maandag) gepresenteerd is dat Remi om het leven gekomen is “door een explosief”. Er kon (nog) niet geconcludeerd worden hoe dan en van wie het explosief afkomstig was. Remi had zware verwondingen aan zijn rug, maar er werden geen sporen van metaalsplinters of iets dergelijks in of op zijn lichaam gevonden worden. Politie had driftig lopen schieten met traangas en exploderende ‘ontregelingsgranaten’ en weet er vast het fijne van, maar verklaart er niets over.
Getuigen die aanwezig waren op de plek en het moment dat Remi om het leven kwam, verklaren dat ze door de politie “opgejaagd werden als konijnen”
Op talloze plekken in Frankrijk waren gisteren protestbijeenkomsten tegen het staatsgeweld (en het stuwmeer van Sivens), zoals in Nantes waar 600 mensen op de been waren (link)

Aanvulling woensdag 29:

Sommige mainstream media durven nu wel te berichten dat de dood van Remi veroorzaakt is door een granaat van de politie (Liberation, Daily Mail)

Er is een video gemaakt van de dag/avond van de fatale confrontatie, met veel beelden van de schermutselingen tussen demonstranten en ME (maar geen beelden van het dodelijke incident zelf):
(Uitleg in Liberation)

Indrukwekkende foto’s