Ga naar de inhoud

Vandaag in Parijs: V-day

Even kort, want we moeten natuurlijk zo zelf demonstreren; de opstand in Frankrijk vandaag…

3 min leestijd

(Door globalinfo, die donateurs wenst, zie hier eerdere berichten over de gilets jaunes)

Voor de vijfde keer is er opgeroepen om op zaterdag in Parijs op te trekken naar het centrum van de macht: Acte V (van Vijf). De halve stad is dichtgetimmerd, met name de luxe winkels op en rond de Champs-Élysées. Er zijn zo’n 8000 agenten opgetrommeld en die dreigen als vanouds hard in te grijpen. Er wordt verwacht dat de opkomst na een maand klainer zal zijn dan de zaterdagen hiervoor, maar niets is zeker. Dit geheime leger zal er in ieder geval wel zijn.

Er zijn inmiddels duizenden gewonden gevallen, waarvan een aantal zeer ernstige, vooral doordat ze getroffen werden door door de politie afgevuurde granaten (flashbang of traangas). In Marseille is daardoor een tachtigjarige vrouw om het leven gekomen.

Er is een viral filmpje waarbij een groep ME-ers en stillen op demonstranten schiet en juichend uit zijn bol gaat als er een geraakt wordt. Het filmpje gaat steeds offline, hier een versie.

Vorige week zaterdag stond er trouwens een helikopter gereed naast het paleis van macron, voor het geval de gele hesjes de slag om Parijs zouden hebben gewonnen en het Elysée zouden hebben bestormd. (Bron)

Een van de vele verklaringen over de Gilets Jaunes, die immers verre van eenduidig van vorm en inhoud zijn, komt van de Anarchistische Federatie:  Een vertaling:

Gele vesten. Communiqué van de Anarchistische Federatie

Een beweging van woede zoals die al lang niet meer in Frankrijk is gezien is enkele weken geleden ontstaan en heeft de staatsmacht volledig gedesoriënteerd. Hij is het begrijpelijk en legitiem in het licht van het sociale geweld dat wordt ondergaan; de diversiteit van zijn actoren is een symptoom van de mate van frustratie die opeenvolgende min of meer verkapte bezuinigingsmaatregelen hebben opgeleverd. Deze opstand, zelfs als die nog zo spectaculair is, voegt zich slechts bij de nieuwe sociale bewegingen die hier en daar gaande zijn: ziekenhuizen, SNCF (spoorwegen, vert.), universiteiten, middelbare scholen, enz.

Het belangrijkste kenmerk van deze beweging is de afwijzing van politieke representatie, laat staan door zelfbenoemde leiders. Op bezette rotondes worden nieuwe manieren van socialisatie uitgevonden.

Anarchisten kunnen alleen maar instemmen met een houding die altijd voor hen beschikbaar is geweest. Opstand is echter zinloos als deze niet wordt gevolgd door voorstellen. Deze bestaan, zoals bijvoorbeeld in Saint-Nazaire of Commercy, en zelfs als ze dat niet volledig voldoen aan de wensen van anarchisten, verdienen ze het om ondersteund te worden zolang ze in de richting van meer emancipatie gaan.

Wij moeten ook het zeer talrijke repressieve geweld van de staat veroordelen (willekeurige arrestaties, snelrecht, verminkingen als gevolg van schieten met flashball en andere aanvalswapens van de politie, etc.) wat hun enige op de acties is.

De overwinning van deze beweging zal niet de ontbinding van de Nationale Assemblee zijn (vooral niet om demagogen/populisten en/of nationalisten te installeren die zelf dergelijke demonstraties niet zouden tolereren), maar ervoor zorgen dat deze geen schade meer kan toebrengen door de instelling van zelfbestuur en libertair federalisme.

Fédération Anarchiste