Ga naar de inhoud

Vandaag beslissing over CETA

Vandaag, op de tweede dag van de conferentie in Bratislava van de ministers van handel van de EU, gaat de kogel door de kerk. Als niemand zich verzet, besluiten ze dat CETA (het vrijhandelsverdrag met Canada) klaar is om volgende maand op de EU-Canada-top ondertekend te worden. Bovendien zouden ze kunnen afspreken dat het ‘voorlopig in werking zal treden’ nadat het door het Europees Parlement is goedgekeurd. We houden u hier(onder) op de hoogte over de besluiten in Bratislava.

1 min leestijd

Een en ander is te volgen via twitterfeeds als #BratislavaSummit en #stopcetattip

Voor de deur wordt gelukkig gedemonstreerd (net als gisteren). Eerder deze week waren er duizenden mensen op de been in Brussel, en zaterdag honderdduizenden in Duitsland, Oostenrijk en Zweden.

TTIP is onder druk van massale campagnes in het slop geraakt en niet meer zo populair onder politici, zeker als er verkiezingen voor de deur staan. CETA is het kleine broertje van TTIP. Als CETA eenmaal aangenomen wordt, kunnen ze een deel van de agenda van TTIP alvast uitvoeren en stellen dat TTIP niet veel anders is.

protestbratislava

Aanvullingen:

Volgens de ‘doorgaans goedingelichte’ nieuwsdienst Euroactiv.fr is de ‘opschorting van TTIP’ al een voldongen feit. De Franse minister zal daar volgens de bron om vragen.

Hmmm… uiteindelijke besluit niet verrassend en volgens verwachtingen: CETA gaat gewoon door, TTIP-onderhandelingen gaan ook door, maar het gaat allemaal langer duren dan verwacht en moet na de presidentsverkiezingen verder gaan, dus soort pauze. (NRC). Dat laatste is natuurlijk mooi, maar als CETA doorgaat hebben we er nog weinig aan. (NOS). Wat Foodwatch zegt dus.

Sterke verklaring van de FNV