Ga naar de inhoud

#Unteilbar met 40.000 in Dresden. 10.000 voor meer #Migrantifa

Aan de vooravond van de verkiezingen in deelstaat Sachsen, was er een grote en sterke antifascistische demonstratie in Dresden.

3 min leestijd

(Een vertaling van een bericht op indymedia-Duitsland)

Gisteren (zaterdag 24 augustus) is in Dresden iets gebeurd dat door sommigen eenvoudigweg onmogelijk werd geacht gezien de verwoestende omstandigheden en effecten van de verschuiving naar rechts. Er kwamen 40.000 mensen in de straten van Dresden bijeen om samen te brengen wat bij elkaar hoort. Namelijk al diegenen die de oorlog verklaren aan de voortdurende verdeeldheid en het racisme van deze samenleving.

Want waar de afgelopen jaren maar al te vaak  de AfD-fans  met hun zwart-rood-gele vlaggen liepen te zwaaien, was er gisteren een duidelijke stellingname tegen de agitatie van de AfD en het heersende racisme van de centrumpartijen. Kretschmer (CDU, minister president van deelstaat Sachsen, vert.) verklaarde treffend dat hij niets gemist had met de demonstratie van gisteren. Olaf Scholz (SPD, voormalig burgemeester van Hamburg, nu in kabinet Merkel, vert.) werd ook in diskrediet gebracht tijdens de demonstratie en gevraagd wat hij had verloren aan de mensen die hij tijdens de G20-top met tientallen tegelijk in het ziekenhuis had laten slaan.

rsz unteilbarMet zo’n 10.000 mensen vormde het (radicale, vert.) Solidariteit Verdedigen blok een groot deel van de demo. Georganiseerd door We’ll come United, het Tribunaal voor de ontbinding van het NSU-complex, NIKA en met veel lokale antiracistische en antifascistische initiatieven, hebben we laten zien hoe een brede reactie op de verschuiving naar rechts eruit kan zien. Terwijl de AfD-verkiezingsposters ter linker- en rechterzijde van de demoroute er op grote schaal aan moesten geloven, maakten spandoeken, vrachtwagens, muziek, borden en toespraken de mensen zichtbaar die zich al dagelijks organiseren voor een solidaire wereld. (Op 1 september zijn er verkiezingen in Sachsen en Brandenburg, vert.)

De voor de stad grootste demonstratie sinds de val van de Berlijnse Muur in termen van aantallen was een begin: tegen racisme, gedwongen uitbuiting en de logica van vernietiging, tegen sociaal chauvinisme en Fort Europa. Het gaat er nu om ervaringen met het publiek te delen en te werken aan een linkse alternatief verhaal over de bestaande ellende.

Zoals de slotverklaring van het Parade Power Block stelde: “Vandaag was een dag zonder angst in Dresden”. We willen doorgaan. Nu gaat het erom ondeelbaar te zijn in onze dagelijkse en lokale strijd om van het vooruitzicht van een fascistische toekomst af te komen en een betere toekomst voor iedereen te maken.

Niet alleen gisteren, niet alleen volgende week en na de verkiezingen, maar tot de vragen over verdeling, migratie, gendering en ecologie door de bewegingen en de strijd die van onderaf worden gevoerd van een beter antwoord worden voorzien. En dat samen, in solidariteit, ondeelbare antifascistisch… Het netwerk Polylux e.V. en de actie #wirstreiken bieden mogelijkheden om ook na verkiezingen concreet door te gaan!