Ga naar de inhoud

Uncut: Directe actie tegen bezuinigingsbeleid

 

Afgelopen zondag (20 februari) was er een debat-avond over de EU, neoliberalisme en het huidige regeerakkoord in De hagedis in Den Haag

De avond eindigde met wat inspiratie uit het buitenland van campagnes tegen bezuinigingen die veel verder gaan dan te proberen de ergste schade te beperken. Hierbij de links naar websites en beelden.

4 min leestijd
barclaysbieb

 

Met name de ‘uncut’ campagne in Groot-Brittannië is een voorbeeld van effectief ‘reframen’. Groepen demonstranten voeren acties bij grote bedrijven waarvan bekend is dat ze ’taxdodgers’ zijn; belastingontwijkers. De reden dat de overheid een groot begrotingstekort heeft, komt volgens de demonstranten omdat bedrijven en hun managers/eigenaren steeds minder belasting zijn gaan betalen. Het nieuwste actiedoelwit is de Barclays Bank waar het schandaal nog groter is omdat die ook nog eens na de crisis van 2008 door de overheid op de been gehouden werd  (een andere bron van het tekort)

Afgelopen weekend gingen in tenminste 16 plaatsen mensen naar Barclays vestigingen om die te blokkeren of te bezetten. In sommige gevallen werd er een bibliotheek geopend  (bibliotheken zijn een van de doelwitten van de bezuinigingswoede van de overheid). Op de Britse indymedia en de locale subsites zijn verslagen van talloze van deze acties te vinden. Zoals deze in Bristol.

Op zaterdag was er in Bristol ook een grote demonstratie tegen de bezuinigingen.

In Beeston was ondertussen een demonstratie voor (publiek) behoud van de post

Ook op andere plekken waren demonstraties en acties.

 

het bezuinigingsbeleid van het Britse conservatieve kabinet lijkt sterk op dat in Nederland. Het verschil is dat daar mensen veel massaler in actie komen.

De acties zijn  vorig najaar tamelijk spontaan en kleinschalig begonnen, met blokkades bij vestigingen van telefoonbedrijf vodafone.

{youtube}DOnLZeul4Fg{/youtube}

Vodafone is de grootste mobiele telefoonaanbieder in de UK, waar veel mensen een (duur) abonnement hebben, maar is ook een notoire ’taxdodger’. Bovendien heeft het bedrijf overal in koopgoten vestigingen, waardoor er veel makkelijke actiedoelen zijn. De acties tegen vodafone sloegen aan en werden op veel plekken overgenomen.

Andere bedrijven die op de korrel zijn genomen zijn Boots en Tesco en andere supermarktketens .

 

De acties werken verschillende kanten op. Ze dienen als openbaar aanlooppunt voor mensen die zich tegen het bezuinigingsbeleid willen keren. Maar ze dienen ook om discussies los te maken over de bezuinigingen en de economie. Veel van de acties vinden plaats op plekken met veel voorbijgangers en de blokkades en bezettingen zijn zo vormgegeven dat mensen zich er makkelijk bij kunnen aansluiten en voorbijgangers hun commentaar of goedkeuring kunnen uitspreken. Maar minstens zo belangrijk is de ‘reframing of ‘paradigmaverschuiving’ die ze bewerkstelligen.

De actievoerders die zich tegen bezuinigingen keren, verlaten hun verdedigende positie waarin ze makkelijk weggezet kunnen worden als mensen die de hand op houden of subsidies van de overheid verlangen. Ze gaan in de aanval tegen degenen die de werkelijke reden zijn dat er bezuinigd moeten worden, omdat ze alleen nog profiteren en geen belasting meer betalen, en vaak ook de directe veroorzakers van de crisis zijn. Je verzetten tegen het wegbezuinigen van de lokale bibliotheek door de daarnaast gelegen vestiging van Barclays bank te bezetten, of een ziekenhuis in Boots  en het verband tussen die twee duidelijk te maken, is gewoon briljant. Zeker als vervolgens duizenden mensen in het hele land dat gaan navolgen.

 

Niet alleen in Groot-Brittannië worden dit soort acties gevoerd. Het waait nu over naar de VS

(link Guardian) Daar wordt op 26 februari de eerste actiegolf gehouden. Kaart acties VS


In Duitsland is een initiatief op gang aan het komen om het innen van vermogensbelasting te eisen.

 

In Ierland, waar de crisis verder gevorderd is (interview) wordt de reframing uitgevoerd met de 1% campagne. Daarmee wordt gewezen op het feit dat de bovenste 1 procent van de Ierse bevolking, 34 % van de rijkdom van het land bezit. Daar ligt de oplossing voor de crisis en de bezuinigingen dus. De campagne wordt onder meer kracht bijgezet door demonstraties te organiseren naar villawijken, waar de kastelen dan door massa’s politie verdedigd moeten worden.

 

Zie ook:

Tax Justice Network


Fight Back reader


Netroots conference


False economy 

 

Nederland belastingparadijs voor multinationals