Ga naar de inhoud

(UK) Golf blokkades vodafonewinkels tegen bezuinigingen

Een mooi voorbeeld van directe actie tegen bezuinigingen, is momenteel in Groot-Brittannië te zien. Winkels van telefoniemaatschappij vodafone worden op veel plekken effectief geblokkeerd door groepen mensen.

2 min leestijd
vodafone2

 

Het gaat daarbij om ‘echte’ blokkades, mensen proberen te verhinderen dat er nog iemand in kan en het bedrijf kan gedurende de actie geen zaken doen. Politie begint ertegen op te treden. In Brighton zijn afgelopen zaterdag 7 mensen gearresteerd.

Op de Britse Indymedia zijn verslagen te vinden van allerlei lokale blokkades.

De aanleiding voor de blokkades was het feit dat de Britse regering besloot dat Vodafone een (nieuwe) belastingkwijtschelding kreeg. Het bedrijf hoefde ineens geen belasting meer te betalen die het verschuldigd was wegen het opkopen van een Duitse telefoniebedrijf in 2000.

De belastingkwijtschelding valt met name verkeerd omdat de regering enorme bezuinigingen meent te moeten doorvoeren omdat de staatskas leeg zou zijn. Zoals de actievoerders stellen, had het  kwijtgescholden bedrag (ruim vier miljard pond) besteed kunnen worden aan sociale huisvesting (waar enorme bezuinigingen komen) of het behoud van banen in de publieke sector, pensioenen, zorg of sociale voorzieningen voor de armsten.
vodafone
Het is bekend dat de schatkisten overal op de wereld enorme bedragen mislopen door ‘belastingontwijking’ van multinationals (die wel profiteren van de infrastructuur en maatschappelijk omstandigheden in die landen om hun winsten te kunnen maken).

Een eerste ‘spontane’ blokkade van een vodafone-winkel in Oxford Street in Londen afgelopen woensdag 27 oktober, door 65 mensen, was een groot succes. De winkel was ondanks politieoptreden van 10 – 15.30 uur bezet. Mensen waren binnen in de winkel op de vloer gaan zitten, en een ander groep hield buiten de ingang geblokkeerd. 

(verslag indymedia). En een filmpje van de actie.

 

Vanwege de stimulerende reacties werd besloten om de actie uit te breiden en op zaterdag werd er op meerdere plekken geblokkeerd. In Londen werd eerst bijeengekomen bij Speakers Corner (‘maar deze keer niet om alleen wat toespraken aan te horen’), waar mensen groepen konden vormen om vandaar naar een vodafone-winkel te trekken.

Er wordt opgeroepen om het voorbeeld te volgen en daarbij ‘zelforganisatie’ te plegen. “Maak je eigen spandoeken en borden, wees zelfvoorzienend, druk en verspreid plattegronden met locaties van winkels”.

Volgens een voorlopige telling werden op zaterdag tenminste 21 winkels geblokkeerd.

Zie meer info hier
http://ukuncut.wordpress.com/
actie 27 oktober
http://twitter.com/UKuncut
op facebook.
Stuk in The Guardian.