Ga naar de inhoud

Tweede ronde ontruiming ZAD dreigt

Een eerste ontruimingsgolf van de ZAD – het gebied waar de bouw van een nieuw vliegveld tegengehouden is – bij Nantes werd gestuit door fel en massaal verzet. Er werden wel veel onderkomens door de ordetroepen vernield en honderden mensen raakten gewond. Maar daarna is er veel herbouwd door boeren, activisten en buurtbewoners. Nu dreigt er een tweede golf ontruimingen, om dat weer kapot te maken. Een oproep tot hernieuwde solidariteit.

3 min leestijd

(Vertaling van dit bericht door globalinfo.nl (naarstig op zoek naar donateurs))

Zie eerdere berichten op globalinfo over het verzet van de ZAD hier

De regering heeft een tweede golf ontruimingen aangekondigd van de ZAD van Notre-Dame des-Landes. De operatie zou al meteen op 15 mei kunnen beginnen. We hebben geen idee hoe omvangrijk die operatie zal zijn of hoe lang die zal duren. Wat wel zeker is, is dat we de officiële aankondigingen niet kunnen vertrouwen en dat we zullen mobiliseren als we staan tegenover elke nieuwe poging om nieuwe doelwitten te kiezen om te ontruimen. Ondanks degenen van de regering en helaas ook van binnenuit de beweging, die verdeeldheid proberen te zaaien, en de spanningen vergroten, zullen we zo breed mogelijk een gemeenschappelijke verdediging in stand houden van alle leefruimtes, perspectieven en activiteiten die verweven zitten in de ZAD.

(Verduidelijking van vertaler: Na de mislukte ontruimingsoperatie van april, waarin wel veel vernield en verwond werd, was het aanbod van de overheid dat gebruikers met projecten in het gebied zich persoonlijk zouden aanmelden voor legalisatie. Veel collectieve projecten en activisten hebben dat geweigerd. Maar anderen zijn op het aanbod ingegaan, en zo is er verdeeldheid ontstaan onder de bewoners/gebruikers, wat precies het doel was van de overheid).

Dit is de lijn die we hebben willen blijven volgen, zowel bij de onderhandelingen als met de verschillende vormen van verzet en mobilisatie ter plekke de afgelopen weken. We nodigen daarom iedereen uit om klaar te staan om weer te reageren, op de ZAD en overal elders vanaf 15 mei.

Praktisch gezien komt het erop neer dat we oproepen:

-> Om deel te nemen aan de picknick-bijeenkomst op maandag 14 mei om 13:00 To join the place du Pont Morand (Nantes) voor de ontmoeting met de minister van Landbouw.

-> Bijeenkomst voor het stadhuis van Nantes om 18 u. op de eerste dag (en alle dagen daarna) van de ontruiming

-> Voor bijeenkomsten en bezettingen bij stadhuizen, gemeentehuizen, Franse Ambassades, consulaten etc. waar je ook bent. Ontmoetingsplekken kunnen opgestuurd worden naar zad @ riseup.net zodat ze opgenomen kunnen worden op de website zad.nadir.org

verslagen van acties kunnen gestuurd naar soutienzad @ riseup.net

-> Een demonstratie in Nantes op de zaterdag in de week na de nieuwe ontruimingen

-> Een samenkomen over de ZAD op de zondag volgend op de week van de ontruimingen in Nantes

# Er zullen verschillende welkomstplekken worden ingericht op de ZAD, zie meer info op zad.nadir.org

# We roepen degenen die met ons ter plekke mee verzet willen bieden op om:

– ervoor te zorgen dat verschillende middelen en tactieken ingezet kunnen worden en door een diversiteit aan mensen die ter plekke aanwezig zijn

– rekening te houden en te zorgen voor onze buren uit omringende dorpen en het noodzakelijke landbouwwerk en dus bepaald verkeer door te laten op de wegen buiten op momenten van verzet tegen de ontruimingen.

Je kunt de ontwikkelingen op twitter volgen via @ZAD_NDDL

Sommige bewoners/gebruikers van de ZAD

13 c thomaidi

Foto: The Gourbi,een van de vergaderplekken van de Zad, voor en na de ontruimingen (Penelope Thomaidi)