TTIP en GGO’s
14 november 2014 – In de Europese Unie (EU) moeten genetisch gewijzigde organismen, GGO’s, vooraf door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) goedgekeurd worden alvorens ze op de markt mogen gebracht worden. Ook moeten consumenten er in principe door etikettering over geïnformeerd worden dat een product GGO’s bevat, bv. wanneer in het ontbijtgraan GGO-maïs zit. Maar de etiketteringsverplichting vervalt als er slechts ‘sporen’ van GGO’s aanwezig zijn, waarbij een aandeel van 0,9% ook nog als ‘spoor’ beschouwd wordt. De verplichting is er ook niet voor vlees, eieren en zuivelproducten afkomstig van dieren die met GGO-voeder gekweekt werden; Monsanto’s GGO-soja wordt massaal gebruikt als veevoer.
(Oorspronkelijk verschenen op website Ander Europa)
Duitse milieu- en voedselactivisten hadden bij de totstandkoming van Merkels CDU-SPD coalitie aangedrongen op verbod van GGO-teelt, maar in het regeerakkoord is alleen nog sprake van het voornemen om op het vlak van de EU te ijveren voor de etiketteringsverplichting voor producten van dieren die met GGO’s gevoerd werden.
Een rapport van de wetenschappelijke dienst van de Duitse Bundestag (parlement) wijst er echter op dat dergelijke GGO-etikettering door de Verenigde Staten en haar bedrijven zou kunnen als wederrechtelijk aangevochten worden op grond van het EU-USA vrijhandels- en investeringsverdrag TTIP, aldus Der Spiegel online. Etikettering zou immers als ‘niet-tarifaire handelsbelemmering’ kunnen beschouwd worden. Zoals bekend is TTIP in een vergevorderde fase van onderhandeling gekomen, en worden deze onderhandelingen nu door de nieuwe commissaris voor handel Malmström overgenomen van haar voorganger Karel De Gucht. Hoe belangrijk GGO’s in het hele vrijhandelsgekonkel zijn, blijkt bv. uit De Guchts pogingen om nog vlug in oktober wat GGO’s te laten goedkeuren, als smeermiddel voor Amerikaanse toegevingen bij de TTIP-onderhandelingen.
Meer dan ooit blijkt dat het vrijhandelsverdragen als TTIP, CETA of TiSA er niet om te doen is de handel vrij te maken, maar het recht op democratische beslissingen een nieuwe loer te draaien. (hm)