Ga naar de inhoud

Tot 13 juli mening geven over ISDS (in TTIP) aan de Europese Commissie

Momenteel voeren de EU en de VS, onder druk van de lobby van het bedrijfsleven, onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord (TTIP). Een van de meest omstreden onderdelen van dit verdrag is het zogenaamde ISDS: Investor To State Dispute Settlement. Dit biedt multinationals de kans om overheden aan te klagen als ze het idee hebben dat hun (in het vrijhandelsverdrag) vastgelegde rechten geschonden worden. Nu voelen de Europese politici dat het rommelt onder ‘het volk’ en daarom hebben ze een consultatie ingesteld, specifiek over ISDS.

1 min leestijd

De consultatie is om meerdere redenen omstreden. Belangrijkste reden is wel dat’ie zo ingewikkeld in elkaar zit, dat het – zowel qua proces als inhoudelijk – nauwelijks te volgen is. Toch is het belangrijk dat mensen massaal hun mening over deze zaak geven. verschillende organisaties hebben daarom een hulp-handleiding opgesteld om te helpen de ellenlange vragen te beantwoorden.

integraal gekopieerde antwoorden worden niet aanvaard door de Europese Commissie (van Handel) die de consultatie uitvoert. Iedereen moet dus zelf aan het typen in het vragenformulier. Maar je kunt natuurlijk wel adviezen van de verschillende deskundige organisaties hieronder overnemen.

De einddatum van insturing van antwoorden is verlengd naar 13 juli.

Zie verder adviezen en links voor beantwoording bij vrijschrift

Zie ook de speciale website van AK Europe (verbonden aan vakbonden) http://www.no2isds.eu/

Zie trouwens ook nog de evaluatie van vrijschrift van de studie over ISDS die de Nederlandse regering op verzoek naar de Kamer stuurde.