Ga naar de inhoud

#ThisIsACoup in OBA Amsterdam

Krap een jaar geleden kwam bij de parlementsverkiezingen in Griekenland de radicaal-linkse partij Syriza als grootste uit de bus. Syriza-leider Alexis Tsipras werd vervolgens premier en de flamboyante economieprofessor Yanis Varoufakis minister van Financiën. Binnen de kortste keren had die laatste het aan de stok met onze eigen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, in diens rol als voorzitter van de Eurogroep, evenals met de machtige Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en de zogenoemde ’trojka’ van EU, ECB en IMF, de voornaamste geldschieters van Griekenland.

1 min leestijd

Na een zenuwslopend half jaar bereikte de Griekse crisis afgelopen zomer een hoogtepunt met een referendum, waarin het Griekse volk in grote meerderheid ‘nee’ zei tegen de door de trojka opgelegde bezuinigingen. Tot ieders verbazing stapte Varoufakis de volgende dag op als minister en ging Tsipras alsnog akkoord met de voorwaarden van de trojka voor een nieuw steunpakket.

In de uit vier korte delen bestaande documentaire #ThisIsACoup laten de Britse journalist Paul Mason en de Griekse filmmaakster Theopi Skarlatos zien hoe de Europese Unie de eerste radicaal-linkse regering in de moderne geschiedenis vakkundig vermorzelde. De documentaire wordt aanstaande vrijdagavond integraal vertoond in de Theaterzaal van de Centrale Bibliotheek van Amsterdam aan de Oosterdokskade 143.

Het programma begint met een inleiding door Ewald Engelen en wordt afgesloten met een publieksdiscussie. De documentaire zelf duurt iets langer dan een uur. De toegang is gratis, reserveren via een mailtje aan rabotnik@xs4all.nl wordt aanbevolen.