Ga naar de inhoud

Staking dreigt bij Lidl België door te hoge werkdruk

(12 april 2018) Op 6 april werd kort gestaakt in een Lidl-winkel nabij het Belgische Brugge. Nu dreigt een algehele staking bij Lidl in Vlaanderen en Wallonië. Reden: de directie van Lidl doet geen concrete toezeggingen om de te hoge werkdruk te verlagen. Als verder overleg met Lidl niets oplevert, wordt er eind van deze maand in alle Lidl- vestigingen gestaakt.

4 min leestijd

(door Rob Bleijerveld, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl de foto is van een actie in Birmingham)

Het Lidl-filiaal in Oostkamp, bij Brugge, ging in de ochtend aan paar uur dicht door een actie van de vakbond LBC-NVK. Vakbondsleden blokkeerden de ingang omdat ze genoeg hebben van de hoge werkdruk bij Lidl.

Oostkamp: voorbeeld van te hoge werkdruk

LBC-NVK-secretaris Johan Lippens vertelde de Belgische pers dat de winkel in Oostkamp is uitgekozen omdat die nog maar een week open is. “We merken dat het personeel even tijd moet krijgen om te wennen aan een nieuw filiaal. Maar die tijd krijgt het niet, want ook in een nieuwe winkel gelden de normale standaarden van werkdruk, waardoor de werkdruk extra hoog is,” aldus Lippens.

Concrete aanleiding voor de staking was het ontslag van een collega werknemer in de regio. Lippens duidde op een gebrek aan sociale dialoog en zei dat Lidl het ontslag als voorbeeld gebruikt om andere werknemers schrik aan te jagen.

Toen de directie in de loop van de ochtend van die 6e april aan gaf te willen praten, gingen de deuren van de winkel weer open en werd het werk hetvast.

Overleg mislukt; stakingsdreiging

Op dinsdag 10 april is er 2 uur lang overleg geweest tussen de directie van Lidl en de vakbondsvertegenwoordiging. De vakbond was ontevreden met de verkregen antwoorden en er werden geen concrete oplossingen aangeboden door het supermarktconcern

Volgens secretaris Lippens van LBC-NVK is de situatie echter zeer acuut en leeft het enorm onder het personeel. Om de druk op de onderhandelingen hoog te houden is besloten om een stakingsaankondiging te doen. De bond zegt te hopen dat er snel nieuw overleg komt en dat er oplossingen worden aangereikt, eventueel met de inzet van een sociaal bemiddelaar. Ondertussen hebben Franstalige collegabonden al toegezegd een nationale staking bij Lidl te steunen.

Reactie Lidl: we zijn constructief

Lidl is teleurgesteld over de houding van de LBC-NVK. Volgens Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt was het een heel open en constructief gesprek en heeft Lidl goed geluisterd. Het probleem komt weer ter sprake op de eerstvolgende ondernemingsraad. ¨We willen het gesprek met alle vakorganisaties en partners aangaan,” aldus Colbrandt.

En op zoek naar nog meer personeel

Lidl is ambitieus in België en wil tot aan 2020 gemiddeld elke twee weken een supermarkt openen. Ook zullen enkele tientallen winkels worden vernieuwd waarbij duurzaamheid centraal komt te staan. Daartoe heeft het bedrijf in 2020 1500 nieuwe medewerkers nodig. Dat betekent dat het extra kwetsbaar is voor vakbondsacties tegen te hoge werkdruk.

Meer lezen:
– ¨LIDL kadergroep in Chili: “Tezamen leren we van elkaar” (TIE-Netherlands),¨ Supermacht, 7 november 2013.
– ¨Lidl kaderleden in actie, mede-geïnspireerd door internationale uitwisseling,¨ Supermacht, 19 mei 2014.
– ¨Werknemers Lidl distributiecentrum eisen onderzoek naar ´voice-picking´ en verbetering van arbeidsomstandigheden,¨ Supermacht, 2 november 2014.
– ¨FNV Handel: urgent maatregelen nodig bij Lidl tbv. beter, gezonder en veiliger werk!,¨ Supermacht, 6 juni 2015.
– ¨Acties tegen opjaagbeleid en cao-ontduiking bij Lidl, Ahold Delhaize en Jumbo,¨ Supermacht, 28 december 2016.
– ¨Lidl Zutphen: petitie tegen misstanden op werkvloer,¨ Supermacht, 13 juli 2017.
– ¨Staking bij Franse Lidl na undercover uitzending over arbeidsmisstanden,¨ Supermacht, 2 oktober 2017.
Facebook LBC-NVK vakbond
– ¨Vakbondsactie Lidl in Oostkamp voorbij klanten kunnen opnieuw winkelen (video),¨ You Tube 6 april 2018.
– ¨Vakbond wil staken bij Lidl, terwijl supermarkt duizend mensen aanwerft,¨ GVA, 12 april 2018.

Bronnen:
– ¨Mogelijk nationale staking bij warenhuisketen Lidl,¨ De Morgen, 10 april 2018.
– ¨Nagelnieuwe Lidl in Oostkamp toch open vandaag na vakbondsactie tegen ´schrikbewind´ van directie,”VRT, 6 april 2018.
– ¨Lidl opent om de twee weken nieuwe supermarkt in 2018,¨ RetailDetail, 31 januari 2018.