Ga naar de inhoud

Staking chauffeurs legt bevoorrading supermarkt plat

Chauffeursstaking voor betere cao legt winkelbevoorrading van Albert Heijn 24 uur lang plat.  (26 maart 2021) Vandaag legden 150 chauffeurs uit de supermarktdistributie het werk voor 24 uur neer. Vanaf verschillende Albert Heijn distributiecentra in het land reden ze in optocht naar het dc in Zaandam. Dit is de tweede grote stakingsactie nadat de werkgevers op 8 maart een ultimatum voor een betere cao lieten verlopen. Stakingsacties in andere sectoren en een landelijke manifestatie op 12 april staan gepland.

3 min leestijd

(door Matt Hermers, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl)

Op 8 maart liep het ultimatum van FNV Transport & Logistiek aan de werkgevers af. Dat ultimatum werd ingesteld nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao waren vastgelopen.
De vorige cao die eind 2019 af liep werd verlengd tot 1 januari 2021. FNV en andere bonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe cao, maar de werkgevers trapten op de rem.

De vakbond eist voor de 150 duizend werknemers in de sector transport en logistiek 3,5% loonsverhoging (per 1 januari 2021), goede arbeidsomstandigheden (rolcontainers; kachel en airco in de cabone) en de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken (per 1 januari 2022).

Stakingsacties

Om meer druk uit te oefenen, zijn de chauffeurs overgegaan op stakingsacties. De chauffeurs van UPS voerden sinds 15 maart al drie stakingsacties uit. En vandaag is er dus een staking in de winkeldistributie waaraan 150 chauffeurs van verschillende bedrijven meedoen.

Bestuurder FNV Transport & Logistiek Dijkhuizen meldde dat de actie vanochtend startte in het dc Delfgauw/Pijnacker. In een colonne reden ze met personenauto’s naar Zaandam. Chauffeurs die op Nieuwegein en Tilburg rijden, sloten zich bij hen aan.

¨De chauffeurs zijn het zat¨

Dijkhuizen voegde toe dat de werknemers het zat zijn. ¨Ze hebben een vitaal en zwaar beroep. De De sector draait prima en het is tijd dat het personeel ook krijgt waar het recht op heeft. We gaan deze actie een ferm vervolg geven met stakingen bij andere distributiecentra.¨

Landelijke manifestatie 12 april

Binnenkort volgt nog een staking van chauffeurs in de chemiesector. En op 12 april wordt er in de regio Utrecht een landelijke manifestatie gehouden.

Meer lezen:
– Over de sector-cao en de bedrijfs-cao’s Transport en Logistiek.
FB pagina ´De basis moet echt beter´.
– ¨Eerste staking voor goede cao Transport en Logistiek – Chauffeurs UPS bijten het spits af,¨ FNV, 15 maart 2021.
¨Acties in Transport en Logistiek op stoom – Doe mee, sluit je aan!,¨ FNV, 15 maart 2021.
– ¨Chauffeurs distributiecentrum Delfgauw komen in actie,¨ Telstar Online, 26 maart 2021.
– ¨Grote staking chauffeurs van distributiecentra supermarkten in Pijnacker en Zaandam,¨ Transport Online, 26 maart 2021.

Bronnen:
– ¨Save the date: 12 april landelijke manifestatie – Zet het vast in je agenda!,¨ FNV, 23 maart 2021.
– ¨Chauffeurs van distributiecentra supermarkten staken 24 uur – In kolonne naar Zaandam!,¨ FNV, 26 maart 2021.
– ¨24-uurs staking chauffeurs supermarkt-dc’s,¨ TTM, 26 maart 2021.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10597)