Ga naar de inhoud

Staking bij Amazon! Solidariteitsbericht uit Polen

Stakingslarm! – Boodschap van solidariteit aan alle stakende en protesterende Amazon-werknemers in de wereld tijdens Prime Day 2019! Gisteren en vandaag is staking bij Amazon afgekondigd, door georganiseerde en uitgebuite arbeiders in de distributiecentra van Amazon. Of u dus ook niks wilt bestellen op die dagen (en daarna ook niet meer…). Vanuit Polen een boodschap van solidariteit

6 min leestijd

Bron: website ozzip.pl (English version). German translation here Foto: Amazon MSP magazijnmedewerkers uit Minneapolis samen met leden van Workers Initative in Polen die de Poolse stickers tonen met de tekst ,,Stop Feedbacks” tegen hoge tarieven.

(Zie eerder bericht op globalinfo over internationale bijeenkomst van amazon-arbeiders hier)

15 juli is de Prime Day, een zomerse verkoopspiek bij Amazone. In de opslagplaatsen van Amazon in Polen betekent dit een 50 uur durende werkweek en mogelijk nieuwe recordscijfers van pakketten die in 24 uur naar Duitsland worden verzonden. Op die dag zullen er in verschillende delen van de wereld demonstraties, manifestaties en stakingen plaatsvinden. De eerste staking in het Amazone-magazijn in de VS, in Minneapolis, geeft ons allemaal moed.

Als magazijnmedewerkers voelen we ons solidair als we horen dat deze staking wordt gesteund door arbeiders en technici van het Amazon-hoofdkwartier in Seattle! Van de Amazonwerknemers in Duitsland hebben we geleerd om consequent te zijn en sterk te blijven. Velen van hen zijn lid van een vakbond of actief in ondernemingsraden en zijn al meer dan 5 jaar in staking. Op 15 en 16 juli zal er weer gestaakt worden, en dit keer ook in Frankrijk door Amazon-werknemers!

Werknemers in Polen maken deel uit van deze wereldwijde beweging die strijdt voor de waardigheid van werknemers: tegen tijdelijke banen, tegen het digitale controlesysteem en tegen slechte lonen. Ondertussen stuurt Amazon-baas Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, raketten de ruimte in. Amazonwerknemers in verschillende landen hebben overeenkomstige problemen en eisen. Als we eisen: “Maak iedereen blauw!”. – zoals in Minneapolis – dan betekent dat dat we vaste contracten willen. In Polen eisen we “Stop de rattenrace”, die gericht is tegen de werkdruk. We ondersteunen elkaar al een tijd: We bezoeken elkaar om gemeenschappelijke problemen en acties te bespreken, en sinds 2015 organiseren we elk half jaar grensoverschrijdende bijeenkomsten van Amazon-werkers. De volgende bijeenkomst vindt plaats in Leipzig van 27 tot 29 september 2019 – en alle Amazon-werknemers zijn uitgenodigd!

Amazon wil niet luisteren naar de stem van de georganiseerde arbeiders. Ongeacht het land horen we dezelfde slogan: “We geven de voorkeur aan directe communicatie met onze medewerkers”. Dezelfde banaliteiten hoorden we in gesprekken met vertegenwoordigers van Amazon-Polen. We weten dat wanneer we één op één met HR of een manager zitten, Amazon allerlei juridische trucs zal gebruiken, zal vertrouwen op onze afhankelijkheid van loonarbeid en regelmatige inkomsten of druk zal uitoefenen op de zwaksten onder ons om iedereen bang te maken om te streven naar verandering. Amazon’s bedrijfsmodel is gebaseerd op de arbeid van mensen die wereldwijd weinig rechten of kansen hebben: uitzendkrachten, werknemers uit kleinere steden en dorpen, migranten en mensen met een handicap. Amazon knijpt ze uit en neemt ze permanent aan om ze weer te ontslaan, zodat niemand van ons zich veilig kan voelen.

Dit moet veranderen! We moeten laten zien dat we niet alleen staan. Ongeveer 600.000 mensen werken momenteel bij Amazone over de hele wereld. Sommigen van ons zijn actief in vakbonden, ondernemingsraden, werken samen met solidariteitsgroepen of verdedigen collega’s in de rechtbank. Anderen vertragen het werk of gaan met ziekteverlof wanneer het werktempo ondraaglijk is. We zijn dus niet alleen! In plaats van een-op-een met Amazon, moeten we een kritische massa organiseren die een einde maakt aan de uitbuiting, de krankzinnige werksnelheid en de onzekere werksituatie, want wij zijn het die de rijkdom creëren waar de toplaag van profiteert!

In Polen blijven we deze beweging verder ontwikkelen door op 15 juli 2019, op Prime Day, een stemming over staking te beginnen. De beslissing om dit te doen werd genomen door de vakbonden Inicjatywa Pracownicza en Solidarnosc samen nadat Amazon niet wilde ingaan op onze eisen tijdens onderhandelingen en bemiddeling sinds mei 2019. Onze eisen zijn:

1. Een fatsoenlijk loon voor alle werknemers. We eisen een verhoging van het basisuurtarief tot minstens 25 PLN na belastingen voor de werknemers van niveau 1 (T1), gelijke lonen in alle Poolse magazijnen; en regelmatige collectieve loononderhandelingen met de vakbonden (Amazon onderhandelt vandaag niet over de hoogte van de lonen).

2. Eerlijke beoordelingen van werknemers. Wij eisen een wijziging van het arbeidsreglement met inbegrip van het stopzetten van terugkoppelingen (feedbacks), de volledige opschorting van de ontslagprocedure voor werknemers die niet aan de gestelde rates voldoen, en onderhandelingen over een nieuwe procedure met de vakbonden.

3. Stabiele banen. Wij eisen directe tewerkstelling en beëindiging van het dienstverband via uitzendbureaus en geen arbeidsovereenkomsten voor beperkte tijd meer.

Amazon heeft de bemiddeling eenzijdig afgebroken ondanks onze wil om de gesprekken voort te zetten als onderdeel van het arbeidsconflict. Tegelijkertijd heeft Amazon ons laten weten dat ze de gesprekken willen voortzetten, maar buiten het collectieve geschil om. Amazon werd gewoon bang voor de formele mogelijkheden die het collectieve arbeidsgeschil biedt en voor het feit dat werknemers ze allemaal zullen willen gebruiken. Daarom heeft Amazon vanaf het allereerste begin geprobeerd om het zo snel mogelijk af te ronden. We laten ons niet voor de gek houden! We zetten de volgende stap en als onderdeel van het collectieve geschil organiseren we een stakingsstemming. Andere arbeiders hebben al stickers in toiletten geplakt of de slogan op internet verspreid: “We gaan allemaal met ziekteverlof”. Als we solidair zijn, creatieve vormen van protest en wederzijdse inspiratie gebruiken, hebben we de kans om Amazon te dwingen om toe te geven, niet alleen in één land, maar in de hele wereld!

De stemming over staking begint in polen in de FC POZ1 (FC betekent in Amazon-jargon Fulfillment Centre, distributiecentrum) op 15 juli en gaat door op 16 juli bij WRO1 en WRO2 bij Wrocław, en op 17 juli bij SZZZ1 bij Szczecin en KTW1 in Sosnowiec (Katowice). Werknemers zullen ook online kunnen stemmen. Vanwege het feit dat er momenteel 14.000 medewerkers voor Amazon-Polen werken, is op dit moment gepland dat de stemming tot september van dit jaar zal duren, met de mogelijkheid om deze te verlengen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de komende maanden aanwezig te zijn bij magazijnen in heel Polen, mensen te bereiken en onze strijd te ontwikkelen.

Wij wensen iedereen die van plan is om op 15 juli en de komende dagen protestacties te organiseren veel moed en kracht toe! Wij zijn het die met onze gezamenlijke acties de weg bereiden voor een nieuwe wereld, die niet wordt geregeerd door de wrede logica van het winstbejag, maar door het beginsel van rechtvaardigheid en solidariteit, die verder reikt dan de verdeling met pakhuizen, beroepen en grenzen!

Inicjatywa Pracownicza/Werknemersinitiatief – vakbond bij Amazon-Polen (14/07/2019)

———-

Naschrift globalinfo. Amazon heeft gelukkig nog geen distributiecentra in Nederland. Wel enorm veel klanten, die worden bediend vanuit distributiecentra in Duitsland en Belgie. U wordt dus vriendelijk verzocht niets meer te bestellen bij Amazon deze week, en daarna eigenlijk ook niet meer. Wij adviseren Leeshal Oost  en al hun collega’s, zo lang die het hoofd nog boven water kunnen houden.