Ga naar de inhoud

Slaveroo: bedrijf geeft geen krimp

Een bericht van het  Collectif des coursier-e-s / KoeriersKollectief: ondanks duidelijke en billijke eisen van de fietskoeriers in Brussel, weigert het bedrijf een krimp te geven. 31 januari wordt iedereen die weigert zijn vaste contract in te leveren ontslagen.

2 min leestijd

(Van het fedbook-bericht)

(Zie eerder bericht op globalinfo over slaveroo hier, en denk ook aan (steun aan) uw eigen mediaslaaf)

Na een vijftal stakingen en drie dagen bezetting van de hoofdzetel van Deliveroo kwam het eindelijk tot onderhandelingen tussen de koeriers en de directie, met de vakbonden en een sociale bemiddelaar gestuurd door Kris Peeters.

Resultaat: Deliveroo zegt nee tegen alle elementaire werknemersrechten die de koeriers vragen. Vanaf februari beschikken ze noch over jobzekerheid, noch over inkomenszekerheid. Daarenboven doen ze een gevaarlijke job en bij een ernstig ongeval en levenslange zorgen, dekt hun verzekering maar tot een triestige 1500 euro.

Welkom in de 19de eeuw.

(einde kopie bericht)

Het gerucht gaat dat het bedrijf bij het gesprek aan kwam zetten met het aanbod om een helm en en fietslampje te geven aan de koeriers, voor hun veiligheid… Je stelt je helemaal voor hoe ze zich hebben zitten te verkneukelen toen ze dit in de directiekamer bedachten.

Zie ook dit artikel over de situatie in België.

De Brusselse actievoerende koeriers wijzen terecht op het gevolg van over moeten stappen op stukloon: fietsers worden gedwongen om hun leven op het spel te zetten om maar zoveel mogelijk in zo kort mogelijk tijd te kunnen bezorgen.

Ook in Nederland zijn acties, zie daarover dit bericht van gisteren. In Nederland zijn naar verluidt alle koeriers al ‘zelfstandigen’. Ze krijgen minder dan minimumloon, als je alles meerekent.

Deliveroo werkt met contracten met voedselketens en restaurants, die op de website te vinden zijn. We gaan woensdag wat van deze adressen langs om te vragen waarom ze samenwerken met dit uitbuitende bedrijf. Mocht u zelf al reacties vernomen hebben en deze willen delen, stuur ze dan op naar info@globalinfo.nl

De foto hieronder is van de gezellige meetingspace voor kantoorpersoneel van het bedrijf, aan de Keizersgracht 562 in Amsterdam.

deliveroobinnen