Ga naar de inhoud

Schoonmakers zijn geen Sinterklaas, de bazen krijgen het niet meer cadeau

Dinsdag voeren schoonmakers in Groningen actie voor een cao met respect. Ze willen een leefbaar loon, een goede reiskostenvergoeding in de vorm van een flink hogere eindejaarsbeloning en een fatsoenlijke arbeidsrelatie.

2 min leestijd

(Bron: website FNV)

‘De schoonmaakbazen vinden dat ze de schoonmakers een goed loon betalen, zegt Brigitte de Waal, schoonmaakster uit Groningen. ‘Maar ze vergeten dat ze nog steeds iedere dag cadeautjes van ons krijgen. Bijvoorbeeld als we verplicht een snipperdag moeten opnemen als er geen werk is. Als ze een vakantiedag afschrijven als we ziek zijn. Of het kwartiertje eigen tijd aan het begin van de dienst. Dat levert de baas zo’n 750 euro onbetaald werk per jaar per schoonmaker op. En dan heb ik het nog niet eens over de reiskosten om naar het werk en weer thuis te komen: 70% van de schoonmakers krijgt geen reiskosten vergoed!’ 

De schoonmakers voelen zich soms net Sinterklaas! En dat moet afgelopen zijn. Daarom haalt Sinterklaas dinsdag in Groningen en omstreken voor de laatste keer die “cadeautjes” op bij schoonmakers om ze bij het kantoor van schoonmaakbaas GOM in Groningen af te leveren.

Cao met respect

Eind oktober zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor 150.000 schoonmakers gestart. Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken en meer verlof, waaronder een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid. Daarnaast willen ze gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten.

‘Respect heeft vele vormen’, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. ‘De schoonmaakbazen moeten schoonmakers en onze cao serieus nemen. We willen een normale behandeling van zieke collega’s en we willen dat ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie worden aangepakt. Dit komt jammer genoeg nog op veel plekken voor. Respect moet ook blijken uit werkbare contracten met opdrachtgevers en in eerlijke aanbestedingen, waarvan wij niet de dupe worden.’

Aanstaande donderdag 6 december wordt er voor de vijfde keer onderhandeld met de schoonmaakbazen. Schoonmakers verwachten een loonbod van de bazen.

————-

Demonstratie van 10 november jl. die door de media geneegeerd werd:

{youtube}ecUrbeVmJv8{/youtube}