Ga naar de inhoud

Sarkozy tot gevangenis veroordeeld

De voormalige rechtse president van Frankrijk (2007-2012), Nicolas Sarkozy, is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Hij moet dus een jaar brommen. En daar kon nog meer bijkomen.

2 min leestijd

(Door Kees/globalinfo.nl foto Eran Menashri, CC2.0/Flickr)

De veroordeling is gedaan in de zaak van de ‘ecoutes’, die in 2013 begon. Er was vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, geëist. Sarkozy zou illegale financiering van zijn politieke campagne hebben gekregen, uit Libië en vervolgens een rechter hebben proberen om te kopen toen dat ontdekt werd. De rechter en een bemiddelaar zijn ook tot gevangenisstraf veroordeeld.

Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa wordt hiermee de tweede Franse president die veroordeeld wordt. Zijn voorganger, eveneens van de Republikeinse Partij, Jacques Chirac, werd in 2011 veroordeeld voor het achteroverdrukken van geld toen hij burgemeester van Parijs was, maar kreeg alleen een voorwaardelijke straf.

Sarkozy is er met dit proces nog niet klaar mee. In maart moet hij weer aan de bak om zich te verdedigen in de zaak Bygmalion, waarmee hij het begin van zijn politieke campagne zou hebben gefinancierd. Via een reclamebureau met die naam zou Sarkozy geld witgewassen hebben. En over de omkoping door Gadhaffi uit Libië wordt waarschijnlijk daarna nog apart geoordeeld. Het zou in ieder geval verklaren waarom Sarkozy bekend stond als de man die zo graag de de grosses coupures (grote flappen) uit de zak trok als er wat te vieren viel.

Kans dat Sarkozy nog eens gaat proberen president te worden, waar anders steeds geruchten over gingen, is nu dus een stuk kleiner geworden.

Bron: Liberation
Overzicht processen bij les Echos