Ga naar de inhoud

SADC eist ontruiming Lutkemeerpolder

Aanstaande donderdag 20 juni is er een kort geding over de Lutkemeerpolder. Op die dag heeft de projectontwikkelaar (in dienst van het gemeentebestuur (*), die de kostbare Lutkemeerpolder in een grauw bedrijventerrein wil veranderen, een proces aangespannen. Er wordt geëist dat de Tuinen van Lutkemeer worden ontruimd en daarbovenop dat twee jaar lang niemand meer het terrein op mag.

2 min leestijd

(Vrienden van Lutkemeer)
 
Dit is een volgende stap richting het beginnen van de bouwactiviteiten. Als die bouwactiviteiten beginnen – door vrachtwagens met bouwzand over de polder uit te rijden, zal die voorgoed onbruikbaar worden voor (biologische) landbouw. Dus zelfs als ze daarna zouden besluiten om de polder toch niet te bebouwen, is er dan onherroepelijke schade ontstaan. Bovendien ligt er een motie van de gemeenteraad dat ze alleen maar mogen starten met bouwrijp maken als er ook aantoonbaar klanten zijn voor het betreffende stuk grond.

De rechtszaak is op donderdag 20 juni om 9:30 uur op Parnassusweg 220 in Amsterdam. Komt allen en neem je ID mee anders kom je misschien niet binnen. Bereid je ook voor op komende acties. En kom elk weekend langs op de Tuinen van Lutkemeer (zie meer info hier: http://behoudlutkemeer.nl/)

Achtergrond

De Lutkemeerpolder is een 45 ha groot landbouwgebied bij Osdorp. In die polder ligt ook biologisch akkerbouwbedrijf De Boterbloem. In 2009 werd door de toenmalige GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest samen met de VVD-gedeputeerde van Noord Holland Ton Hooijmaijers een plan gepresenteerd om de hele polder te bebouwen voor een bedrijventerrein van SADC. Hooijmaijers is later tot ruim twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie, en de Lutkemeerpolder was een van zijn zaakjes. Maar desondanks gingen de plannen gewoon door. Alsof er geen corruptie was en alsof er ondertussen geen klimaatramp losgebarsten is en we niet met heel Amsterdam beseffen dat dit soort groene parels niet langer te grabbel gegooid mogen worden voor bedrijfswinsten.
Zowel de Boterbloem als voor heel de Lutkemeerpolder zijn geweldige alternatieve ontwikkelingsplannen gemaakt, als alternatief voor het zoveelste terrein voor bedrijven en multinationals. SADC heeft al heel veel andere bedrijfsterreinen ontwikkeld met ons belastinggeld, die half leeg staan te wachten op weer een 24-uur open McDonalds (geen grapje, dat is hun laatste klant op het bedrijventerrein naast Lutkemeer).

Zie Plan Biopolder en Plan Akkerpark

GEEN TEGELS MAAR EGELS!

*) Officieel wordt het kort geding aangespannen door GEM-lutkemeer. Die is door de gemeente Amsterdam opgericht om de gronden te beheren. Ontwikkelaar Schiphol Area Develepmont Company (SADC) bestaat op zijn beurt weer uit gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, provincie NH en de Schiphol Groep. Politiek is de Gemeente Amsterdam en GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck degene die de kar trekt.
Lees hier de hilarische dagvaarding, waarin gesteld wordt dat het door tegenstanders van het bedrijventerreinen bezette terrein onder andere benut is om er een fanfare op te laten spelen.