Ga naar de inhoud

Overzicht landelijke pensioenacties dinsdag 28 mei en woensdag 29 mei

Komende dinsdag en woensdag komen opnieuw tienduizenden mensen verspreid over het hele land in actie voor een goed pensioen. In dit overzicht alle belangrijke tijden, locaties en contactpersonen
Oorspronkelijk hadden de vakbonden FNV, CNV en VCP één nieuwe landelijke pensioenactiedag gepland op woensdag 29 mei. Op die dag komen stakers en actievoerders uit allerlei sectoren bij elkaar op 4 locaties in het land.

3 min leestijd
Placeholder image

(Bron: Persbericht FNV via FVOV)

Een OV-staking zou dat onmogelijk maken. Vandaar dat de OV-werknemers ervoor hebben gekozen om een dag eerder 24 uur plat te gaan, op dinsdag 28 mei. ‘We vinden het vervelend voor reizigers’, aldus de bonden, ‘maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.’

Inzet van de acties:

 • Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat mensen met zwaar werk gezond hun pensioen kunnen halen;
 • Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen;
 • Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

Zwaar werk of ploegendienst
Miljoenen mensen met zwaar werk of ploegendienst hebben de grootste moeite om gezond hun pensioen te halen. Maar ook nu het goed gaat met de economie, weigert het kabinet om de harde werkers een tijdig pensioen te gunnen.
Erger nog: als vakbonden in een bedrijfstak een vroegpensioen afspreken met de werkgever, wordt het grootste deel afgepakt door de belastingdienst.

Indexatie voor prijsstijgingen
Ook honderdduizenden ouderen voelen dagelijks in hun portemonnee dat de pensioenen al jaren niet meestijgen met de prijzen. En de zorg over het aantal Nederlanders die te weinig of überhaupt geen pensioen opbouwen, neemt toe.
Negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel moeten onmiddellijk en afdoende worden gecompenseerd, aldus de bonden: Er mogen geen pech- en gelukgeneraties ontstaan.

OV-staking 24 uur dinsdag 28 mei
24-uursstaking van werknemers bij de NS, het stads- en streekvervoer inclusief de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit betekent, dat op de Achterhoek na, in de rest van het land door trein-, tram- en buspersoneel 24 uur wordt gestaakt. Ook veerponten varen niet op dinsdag 28 mei.

Landelijke pensioenactie woensdag 29 mei
Oproep tot landelijke 24-uursstaking in de sectoren: metaal, industrie, bouwen en wonen, schoonmaak, beroepsgoederenvervoer en SW-bedrijven (sociale werkvoorziening). En diverse acties in de sectoren zorg (ziekenhuizen) handel, overheid, onderwijs. Stakers en andere actievoerders verzamelen op de vier actiebijeenkomsten: Den Haag, Eindhoven, Arnhem en Groningen

 • Den Haag, Koekamp (naast Malieveld) 11.00 tot 13.00 uur
  Programma met sprekers 11.00 tot 12.15 uur, waaronder Tuur Elzinga (FNV) en Arend van Wijngaarden (CNV). Actievoerders vertellen vanaf het podium waarom zij actievoeren voor een goed pensioen. Daarna vanaf 12.15 uur Mars door Den Haag.
  Route: Koekamp, Bosbrug, Korte Voorhout, Toernooiveld, Lange Vijverberg, Kneuterdijk, Parkstraat, Mauritskade, Koninginnegracht, Prinsessegracht, Bosbrug, Koekamp
 • Arnhem, Markt (tegenover provinciehuis) 11.00-13.00 uur
  Actievoerders zullen op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. Vanuit de FNV zijn hoofdbestuurders Kitty Jong en Ingrid Rep aanwezig, vanuit CNV is dat Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen.
 • Groningen, Grote Markt 11.00 tot 13.00 uur
  In Groningen zullen de actievoerders op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. Vanuit de FNV zijn hoofdbestuurders Zakaria Boufangacha en Judy Hoffer aanwezig op het podium en Semih Eskih, voorzitter CNV Jongeren.De bonden roepen bezoekers op vooraf te verzamelen in Zuidbroek. Vandaar gaat het in colonne richting Stad. Daarbij wordt passend bij de actie niet harder gereden dan 66 kilometer per uur.
 • Eindhoven, Ketelhuisplein van 11.00 tot 13.00 uur
  In Eindhoven zullen de actievoerders op het podium vertellen waarom zij actie voeren voor een fatsoenlijk pensioen. Vanuit de FNV is voorzitter Han Busker aanwezig op het podium en vanuit CNV Jan de Vries (voorzitter CNV Connectief). (Zie verder website FNV over pensioenacties)