Ga naar de inhoud

Overzicht 1 mei

1 Mei, sinds het bloedbad van Chicago in 1886 dag van de strijd van en voor arbeiders, heeft een duidelijke nieuwe impuls gekregen. Met name in de VS waar de restanten van de occupy-beweging niet toevallig deze datum hebben gekozen om weer op straat te komen. Tienduizenden mensen in vele verschillende steden gaven gehoor aan de oproep.

1 min leestijd
1meiberlijn

Maar eerst Berlijn, dat dit jaar het 25-jarige jubileum van de ‘autonome’ 1 mei-demonstratie vierde (geschiedenis), met 25.000 demonstranten (en dat dus naast de traditionele vakbondsdemonstratie, eerder en elders in de stad) en daarvoor een geweldige Mobivideo had {youtube}V5ykPbQ9hik{/youtube}

De demonstratie werd halverwege hard frontaal aangevallen door grote meutes ME om te voorkomen dat ze het sjieke Mitte in zouden lopen. beelden: film, nog een filmpje, verslag.

Overzicht VS

Enorm overzicht met vele links: http://occupywallst.org/article/live-may-day-coverage/

foto-overzicht

In Nederland werd de anarchistische demonstratie in Amsterdam door ME en doorgesnoven stillen aangevallen , vergelijkbaar met de Utrechtse toestanden vorig jaar. l 19 Mensen werden zonder aanleiding opgepakt, deels mishandeld en een dag later weer vrijgelaten. Tot zover de democratie in Nederland.

Een minder militant initiatief om wat rondjes om het Binnenhof in Den Haag te lopen, trok verder niet zo veel deelnemers. (verslag).

Verder waren er overal op de wereld (en ook in Europa) massale meer traditionele 1 mei demonstraties. Zoals in Parijs waar naar verluidt wel 50.000 mensen demonstreerden

Een video-verzicht dat ook scenes uit Azie vertoont, is te vinden bij TRNN:

Internationaal overzicht,

Overzicht 2

Verslag New York.