Ga naar de inhoud

Politie poogt sociaal protest onmogelijk te maken

mei 2011. Utrecht. Zo’n 250 mensen vieren de Dag van de Arbeid. Onder hen bevinden zich mensen vanuit anarchistische hoek, Doorbraak, Socialistisch Alternatief, Anti-Fascistische Aktie (AFA) Nederland, Kritische Studenten Utrecht (KSU), de Internationale Socialisten (IS) en de Internationale Kommunistische Stroming (IKS). De dag moet er een zijn van feest, solidariteit en verzet. Een dag uit solidariteit met al diegenen die verwikkeld zijn in de sociale strijd. Een dag waarop een verbond van jongeren, studenten, arbeiders, migranten en uitkeringsgerechtigden een strijdbare demonstratie organiseren voor een radicaal andere samenleving. De demonstratie is georganiseerd door een aantal anarchistische groepen en Doorbraak en begint om 14:00 uur bij het station Utrecht Zuilen en moet richting de binnenstad gaan.

6 min leestijd
Utrechtsedemo

(Het origineel van dit stuk op de website van doorbraak)

utr1De politie en gemeente Utrecht denken daar echter geheel anders over. Zij willen geen demonstratie, zij willen geen vrijheid van meningsuiting, zeker niet als die uit linkse hoek komt. Van meet af aan poogt de politie het protest de kop in te drukken. Demonstranten onderweg naar het protest worden lastig gevallen door de massaal uitgerukte en agressieve politie. De inzittenden van een bus uit Arnhem en Nijmegen mogen zich geruime tijd niet bij de demonstranten vervoegen, omdat ze vlaggen bij zich hebben. De politie deelt hierbij de eerste klappen uit. Spandoeken breder dan 1,5 meter blijken tegenwoordig ook al verboden te zijn. Na een hoop gesteggel mogen die laatsten nog wel meegevoerd worden, mits ontdaan van de stokken, ook al zijn die niet dikker dan een cocktailprikker.

utr2

De demonstranten worden al snel tegengehouden

Tegen 14:30 uur lijkt de demonstratie uiteindelijk van start te mogen gaan. Maar al snel blokkeren politie en ME de route. Blijkbaar heeft een van de 250 demonstranten een sjaaltje voor de mond, en dat mag niet van de politie, terwijl hun collega’s van de ME met bivakmuts en integraalhelm de hele stoet omsingeld houden. Na wederom een hoop gesteggel mag de demonstratie weer verder, althans voor een paar meter. Weer worden de demonstranten ingesloten door politie, ME en politie te paard. De ME deelt een hoop klappen uit. Een van de spandoeken blijkt namelijk nog steeds in de lucht gehouden te worden door een paar houten latjes van één centimeter dik. De knuppels van de ME en de politie zijn veel dikker. Dat ondervinden veel demonstranten. Ondertussen zijn een hoop buurtbewoners komen kijken. De meesten van hen vinden het politieoptreden zwaar overdreven. Op het moment dat de demonstranten joelen dat ze verder willen lopen, joelen en klappen ook omstanders mee. Enkele van de omstanders worden meteen hardhandig gearresteerd, alsmede een fotograaf die een vuistslag in zijn gezicht krijgt.

utr3

ME te paard begint uit het niets klappen uit te delen

De rust keert weer terug. De demonstratie mag tegen 16:00 uur eindelijk weer verder trekken. Voorop rijden de nodige ME-bussen, gevolgd door ME te paard. Daarachter loopt een linie platte petten. De demonstratie zelf wordt van beide kanten om de meter geheel ingesloten door een linie ME met daarnaast weer een linie platte petten. Omstanders zien nog nauwelijks iets van de demonstranten en vragen zich af waar dit overtrokken politieoptreden op slaat. De sfeer onder de demonstranten wordt niettemin toch beter. Er worden leuzen gescandeerd als “1 mei, iedereen vrij” en “geen mens is illegaal”. Er worden gedurende de tocht toespraken gehouden over het kapitalisme, over uitbuiting en miserabele werkomstandigheden, over de sloop van sociale woningen, over het repressieve vluchtelingen- en migrantenbeleid en over het kabinet Bruin I. Ook worden duizenden folders uitgedeeld aan omstanders en nieuwsgierigen. Ook dat laatste gaat niet zonder slag of stoot. De politie verhindert namelijk met geweld dat folderaars nieuwe folders aangereikt krijgen vanuit de demonstratie. Daarop gooien demonstranten de folders maar in stapels over de politielinies heen, waarop folderaars deze oprapen en weer verder gaan met hun werk.

utr4

De demonstranten mogen weer lopen, maar na een paar meter sluit de ME de route wederom

Tijdens de tocht probeert de politie meerdere keren de boel weer te provoceren en te verstieren. Agenten in burger pikken met geweld demonstranten uit de stoet, ondersteund door de ME. Medische hulptroepen van de demonstranten, herkenbaar aan hoofd- en armbanden met kruisen erop, worden verhinderd om gewonde demonstranten buiten de demonstratie te verplegen. Een demonstrant die als woordvoerder naar de politie optreedt, wordt bij een politieactie meerdere malen op zijn hoofd en in zijn gezicht geslagen. Hij belandt uiteindelijk in het ziekenhuis. Daar krijgt hij een hersenscan en ligt hij geruime tijd aan de hartmonitor en een infuus. Op een ander moment springen agenten in burger vanuit het niets op het mobiele podium, naar verluidt om wat rugzakken te controleren op de inhoud. Het gaat gepaard met grof geweld. Mensen worden in elkaar geslagen met stokken en blote vuisten. De in beslag genomen rugzakken worden overigens later door de politie weer afgeleverd bij de demonstranten. Er was niets mis mee. Een excuus kan er natuurlijk niet van af.

utr5

Een fotograaf die meters buiten de demonstratie stond wordt gearresteerd nadat hij niet snel genoeg achteruit liep op aanwijzing van een agent. De fotograaf wordt door een agent in zijn gezicht gestompt.

Tegen 18:00 uur arriveert de demonstratie eindelijk op het eindpunt. Een wat oudere vrouw neemt het woord. Ze blijkt vlakbij het beginpunt van de demonstratie te wonen en de demonstratie als geïnteresseerde geheel aanschouwd te hebben. Ze spreekt haar waardering uit voor de demonstranten. Ze wordt fel als het over de politie gaat. De politie is ook volgens haar tekeer gegaan als beesten. Uiteindelijk zijn er rond de 15 mensen gearresteerd, terwijl de geweldplegers van de staat ongehinderd weer huiswaarts trokken. Het is duidelijk dat we het recht op betoging weer terug moeten bevechten, met nog veel meer mensen dan we nu op de been krijgen. Dat vereist wel dat we als buitenparlementaire beweging onze vleugels uit moeten slaan, dat we meer verbintenissen met andere bewegingen aan moeten gaan, zonder aan onze scherpte in te boeten. Alleen dan kunnen we deze repressie weren. En dan kan het weer over de inhoud gaan.

utr6

De demonstratie loopt weer, compleet omsingeld door politie en ME

Meer informatiebronnen:
– Deze twitterpagina geeft een aardig beeld van het verloop van de demonstratie.
Peter Storm en de KSU hebben ook een verslag van de demonstratie geschreven.
– Een van de weinige nieuwsmedia die niet simpelweg het persbericht van de politie heeft overgeschreven is “De Nieuwe Utrechter”.
– Indymedia heeft hier en hier nog wat meer informatie.
– Hier is een radio-interview te horen met Doorbraak-activist Harko Wubs.

Heb je ook meegedaan en wil je je ervaringen delen? Dan kan dat hieronder. Ook foto’s kunnen verhelderend werken. Stuur ze naar doorbraak@doorbraak.eu.

Gerrit de Wit

utr7

Wat voorbeelden van spandoeken.

utr8

Agenten in burger gaan als beesten tekeer op het mobiele podium van de demonstranten.

utr9

De demonstratie loopt weer verder.

ksuspandoek

De Kritische Studenten Utrecht ontvouwen een spandoek.

utr11

De demonstratie eindigt in een park