Ga naar de inhoud

Opwarmen voor wereldwijde lente van protest

Terwijl de overgebleven actiekampen zich door de winter knokken, bruist het internet van de oproepen en wilde plannen voor de lente. Op dit moment proberen een aantal internationale netwerken  (waaronder DRY International, Takethesquare, Interoccupy en het nieuwe sociale netwerk Occupii) deze cacafonie een beetje te stroomlijnen door middel van krakerige teleconferenties, nachtenlange chatsessies en overbeladen mailinglijsten. Hoewel lang niet alle lokale groepen vertegenwoordigd zijn in deze structuren, levert het wel een waardevolle en inspirerende lijst van ideeën, ervaringen en voorstellen op. Altijd handig om in je achterhoofd te houden bij het plannen van activiteiten in je eigen groep of assembly.

4 min leestijd
occypytimemap

Roadmap volgens http://acampadabcninternacional.wordpress.com/

(Origineel van dit bericht bij occupy Nijmegen)

Hieronder een uitgebreid en onvolledig overzicht van oproepen tot actie. Vrijwel allemaal afkomstig uit Europa en Noord-Amerika, maar dit betekent niet dat er in Latijns Amerika, Afrika en Azië niets gebeurt (maar daarover later meer). Naast deze acties zijn er trouwens ook nog vele conferenties, campagnes, karavanen en sociale fora gepland.

Heb je aanvullingen of correcties, dan kun je die mailen naar occupynijmegen [a] gmail.com

Feb 8: Occupy Oil

Oproep van Rising Tide uit Engeland om tankstations van Shell te bezetten.

Feb 11: Wereldwijd protest. Stop ACTA

Anonymous-achtige oproep tegen ACTA die oa in Frankrijk, Duitsland en Bulgarije wordt gesteund.

Feb 12: Occupy Art

Occupy Melbourne roept op tot een wereldwijde explosie van creativiteit.

Feb 14: Occupy Valentines Day

You can’t buy love. Boycot onzinnige kado’s en foute bloemen uit Kenya, maar wees gewoon eens lief.

Feb 24 (voorlopig): Actiedag tegen het redden van banken

In Spanje wordt een landelijke actiedag voorbereid tegen de bailouts van de banken. Wordt inmiddels – via een uitgebreide consultatie – door tal van plaatselijke assemblies ondersteund.

Feb 27: Occupy our food supply

Occupy Cargill en de Occupy International Sustainability Group roepen op tot een wereldwijde actiedag voor lokale en eerlijke voedselvoorziening.

Feb 29: Shut down the corporations

Occupy Portland roept op tot het sluiten van alle grote bedrijven in de Verenigde Staten door middel van geweldloze directe actie.

Feb 29: Europese actiedag van de vakbonden

Aan de vooravond van de Europese Raad in Brussel organiseert de Europese Federatie van Vakbonden een actiedag. Dit heeft weinig met Occupy te maken, maar wie weet…

Mar 1: Occupy Education

Landelijke actiedag voor onderwijs in de VS. Studenten en docenten van de universiteit van Santa Cruz hebben al besloten om deze dag te staken.

Mar 8: Internationale Vrouwendag

Op deze traditionele actiedag is Women Occupy van plan op om met de 51% de banken te sluiten en de pinautomaten dicht te breien.

Mar 11: Global Anti-Nuclear Day

In solidariteit met de slachtoffers van de ramp in Fukushima, precies een jaar geleden, organiseren Occupyers en anti-kernenergie activisten acties.

Mar 30 – Apr 30: Occupy Power

Uitgebreid plan om een maand lang het politieke centrum van de Verenigde Staten te bezetten, inclusief sociaal forum.

Mar 31: Europese actiedag tegen kapitalisme

Vanuit onder andere  Duitse en Griekse activistische netwerken en organisaties komt deze oproep voor een Europese actiedag tegen  kapitalisme. Heeft inmiddels ook al een Nederlandse tak.

Apr 17: Global Day of Action on Military Spending

Ook een brede mondiale coalitie van vredesbewegingen haakt in op de golf van protest en roept op tot actie.

Apr 22: Earth Day

Op de dag van de Aarde (officieel erkend door de Verenigde Naties) roepen Occupyers uit de VS op om de Environmental Protection Agency te bezetten.  Ook Occupy the Earth, een initiatief vanuit de milieubewegingen, roept vandaag op tot wereldwijde acties in aanloop naar de VN Rio+20 Earth Summit (zie 5-21juni).

May 1: Occupy Mayday

Voor deze dag circuleren talloze oproepen op internet. Bijvoorbeeld op facebook wordt een poging tot coordinatie gedaan. Occupy Los Angelos treft voorbereidingen voor een algemene staking en roept op tot navolging.

May 1-19 Occupy G8/NATO in Chicago

Vanuit het hoofdkantoor der cultuurjammers in Canada werd een vurige oproep verspreid voor een ambitieuze verstoring van de G8/NAVO top in Chicago. Occupy Chicago en andere groepen zijn er over aan het vergaderen.

May 12 & May 15

Al sinds eind 2011 vinden er discussies plaats over een waardige opvolger van de 15 oktober 2011, de wereldwijde actiedag waarop Occupy zich ook in Nederland vestigde. Inmiddels wordt een breed scala aan actieplannen uitgewerkt in werkgroepen op internationaal niveau. We kunnen over enkele weken een meer definitieve oproep verwachten, maar laat dit je niet weerhouden om zelf al vast plannen te maken.

Jun 5: Global day against capitalism (rio+20)

Het recente Thematische Wereld Social Forum in Porto Alegre heeft in een slotverklaring opgeroepen tot wereldwijde actie tegen kapitalisme en steun voor de People’s Summit for Social and Environmental Justice, die parallel gehouden wordt met de Earth Summit, een grote top over duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro.

Jun 21: Occupy the Earth Summit (rio+20)

Occupy the Earth roept op – ook in het kader van de Rio+20 onderhandelingen over duurzaamheid) tot een wereldwijd festival op de dag van de zonnewende, oftewel de dag dat de lente eindigt en de zomer begint. Hopelijk hebben we tegen die tijd een aantal mooie overwinningen te vieren!