Ga naar de inhoud

Opstand Tunesiërs op Lampedusa tegen deportatie

Wanhopige migranten die er met levensgevaar in geslaagd zijn om het Europees/Italiaanse eilandje Lampedusa te bereiken, zijn in opstand gekomen omdat ze massaal terug gedeporteerd worden.

3 min leestijd
lampedusa

 

Terwijl de aandacht uitgaat naar de ruzie tussen de EU-regeringen over het Italiaanse plan om een klein deel van de in Lampedusa aangekomen mensen tijdelijke papieren te geven die ze toegang zouden geven tot alle EU-landen, gaan er vliegtuigen vol vluchtelingen terug naar Tunesië.

 

Uiteraard is deze speeddeportatie in strijd met alle rechtsbeginselen. Mensen worden ook gedwongen om terug te vliegen.

 

Het Italiaanse plan om ze toe te laten tot het Europese vasteland (omdat Lampedusa uitpuilt) betreft slechts het deel van de mensen dat eerder in Lampedusa aankwam, voor het akkoord gesloten werd met de nieuwe Tunesische regering om vluchtelingen weer terug te nemen.

 

Als reactie zijn wanhopige vluchtelingen op Lampedusa in opstand gekomen. Een deel van de gebouwen waarin ze opgesloten werden is verwoeste en velen zijn ontsnapt (maar kunnen op het kleine eiland niet ver komen). Relpolitie treedt hard op en schiet onder meer met traangas.

het betreft ook vluchtelingen uit Libië die de gevechten daar proberen te ontkomen.

 

Filmpje

{youtube}VQnonf53mIk{/youtube}

 

Eerder al hadden Berlusconi en Sarkozy afgesproken om samen zorg te dragen voor het afstoppen van nieuwe bootjes. Iedereen weet dat deze operaties de vluchtelingen niet afstopt, maar ze slechts dwingt om nog gevaarlijker routes te nemen. Velen zijn de afgelopen dagen al verdronken tijdens hun tocht over de Middellandse Zee.

 

Ondertussen doen de Europese regeringsleiders alsof er een grote golf vluchtelingen hun kant op zou komen (Berlusconi had het weer eens over een ’tsunami’) en verschillende hebben stoere taal uitgeslagen over het opheffen van het Schengen akkoord en niet toelaten van Tunesiërs met een Italiaans humanitair paspoort. Rutte riep afgelopen vrijdag al dat dergelijke Tunesiërs ‘niet welkom’ zijn. Ze weten heel goed dat ze Italië daarmee dan dwingen om helemaal geen migranten toe te laten.

 

Het verhaal is dus duidelijk voor degenen die in Tunesië of Libië in opstand zijn gekomen: leuk dat jullie vechten voor vrijheid, maar waag het niet om die vrijheid daadwerkelijk te gebruiken.

 

Het antwoord hierop zou natuurlijk moeten heten dat ze wel welkom zijn. Open grenzen en vrijheid van beweging voor iedereen, en als er iemand opgesloten moet worden zijn het degenen die handel hebben lopen drijven met de dictatoriale regimes en hen van wapens hebben voorzien.

 

Tunesie wordt ondertussen verder door de EU onder druk gezet om ‘krachtig op te treden tegen migranten’

 

Eerder verscheen in klasse http://www.klasse-krant.nl/ al een achtergrondartikel waarin uit de doeken werd gedaan hoe de EU de afgelopen jaren om is gegaan met de Noord-Afrikaanse landen: dictaturen werden gesteund om lucratieve handesldeals en in ruil voor hun bijdrage aan het tegenhouden van migranten. Daar is nog niets aan veranderd, in tegendeel.