Ga naar de inhoud

Oproep vrouwen Rojava: vrouwen sta op voor Afrin!

De Koerdische vrouwenbeweging van Rojava roept op tot mondiale solidariteitscampagne: vrouwen sta op voor Afrin!. Vandaag heeft in Afrin, Kongreya Star, de Koerdische vrouwenbeweging van Rojava, de wereldwijde solidariteitscampagne #WomenRiseUpForAfrin gelanceerd.

4 min leestijd

(Bron: The Region, vertaling: globalinfo.nl) NB: Tijdens het 2.dh5 festival in Amsterdam komend weekend staat solidariteit met Rojava op het programma, evenals op maandag 12 februari in Nijmegen)

Ze roepen de vrouwen van de wereld op om zich bij de campagne aan te sluiten en de vrouwenrevolutie te verdedigen tegen de aanvallen van Turkije en het door Turkije gesteunde vrije Syrische leger (Free Syrian Army FSA).

Hier is de oproep vertaald vanuit het Engels:

De Koerdische regio Afrin in de Democratische Federatie van Noord-Syrië wordt sinds 20 januari 2018 zwaar onder vuur genomen door het Turkse leger en gelieerde jihadistische bendes.

Dag en nacht worden onze steden en dorpen, vluchtelingenkampen en historische en heilige plaatsen gebombardeerd door Turkse gevechtsvliegtuigen en artillerie met als doel het gebied te ontvolken en te bezetten. Terwijl het internationale publiek geen adequate actie heeft ondernomen, worden we elke dag geconfronteerd met nieuwe oorlogsmisdaden en burgerslachtoffers. Vrouwen zijn doelwit geworden van verkrachting, wrede aanranding en verminking van hun lichamen door het Turkse leger en aanverwante bendes.

Het Erdogan-regime kondigde openlijk het doel aan van zijn militaire agressie tegen Afrin als de vernietiging van het democratische autonome zelfbestuur van Rojava en om het grondgebied van Noord-Syrië te bezetten. Samen met racistische, religieus-fundamentalistische en seksistische onderdrukking probeert Turkije de sporen van de geschiedenis van de rol van vrouwen en de matricentrische en egalitaire cultuur van onze regio weg te vagen.

Afrin was een van de eerste plaatsen waar mensen zich gevestigd hebben en ook van de agrarische revolutie in de Vruchtbare Sikkel (*). Vrouwen speelden een leidende rol in dit historische proces dat is beschreven als de eerste vrouwenrevolutie. Symbolen van moedergodinnen zoals Ishtar of Astarte zijn een gemeenschappelijk cultureel erfgoed van de lokale bevolking en zijn te vinden op veel plaatsen in Afrin. De enorme voetafdrukken in de plavuizen van de drieduizend jaar oude Ain Dara-tempel, die dicht bij de stad Afrin ligt, symboliseren de aanwezigheid en de geest van de godin Ishtar. Door het bombarderen en verwoesten van deze tempelplaats streeft de Turkse staat ernaar zijn patriarchale en fascistische orde te handhaven.

Als vrouwen uit Afrin zijn we vastbesloten om ons erfgoed van de eerste vrouwenrevolutie in ons thuisland te verdedigen en te slagen in een tweede vrouwenrevolutie door ons verzet tegen bezetting en onderdrukking. Tegenwoordig zijn de oude grotten in de bergen onze schuilplaatsen geworden die ons beschermen tegen de bombardementen. Meer dan 6 jaar hebben vrouwen uit Afrin en alle delen van Rojava verzet geboden tegen de aanvallen van de Islamitische Staat. Tegelijkertijd hebben we een leidende rol gespeeld bij het opbouwen van democratische structuren voor zelfbestuur.

We hebben autonome structuren opgebouwd op basis van lokale gemeenschappelijk organisatie, vrouwenraden, academies en coöperaties, evenals zelfverdediging van vrouwen. Door te beseffen dat de solidariteit van vrouwen een van onze meest effectieve wapens is, hebben we onze collectieve kracht en bewustzijn ontwikkeld. Tegenwoordig hebben tienduizenden vrouwen de wapens opgenomen om hun land, hun leven en hun toekomst in Afrin te verdedigen. Het verzet van de vrouwenverdedigingseenheden YPJ en de vrouwenstrijdkrachten, Parastina Jinê, die zich hebben georganiseerd onder de paraplu van de vrouwenbeweging van Rojava, Kongreya Star, maken deel uit van het wereldwijde verzet van vrouwen tegen elke vorm van onderdrukking, uitbuiting, femicide en fascisme.

Terwijl de internationale instellingen en regeringen zwijgen over het inbreuk op internationaal recht en de oorlogsmisdaden, geloven wij dat de internationale solidariteit van vrouwen ons sterkste wapen zal zijn in het verslaan van het fascisme en het patriarchaat. Door in de voetsporen te treden van Ishtar en die vrouwen die het gemeenschapsleven creëerden en verdedigden, roepen we vrouwen van over de hele wereld op om op te staan voor de verdediging van Afrin en de waarden van de mensheid!

Laten we de netwerken en acties van de internationale solidariteit van vrouwen versterken om de vrouwenrevolutie wereldwijd te verspreiden!

We roepen al onze zusters over de hele wereld op om dringend actie te ondernemen en zich bij de campagne aan te sluiten door de hashtag #womanRiseUpForAfrin te gebruiken en te verspreiden met lokale protesten, creatieve acties, demonstraties en campagnes van sociale media.

Stop de Turkse invasie en bezettingsagressie tegen Afrin – Stop genocide en femicide!

Sta op voor de bescherming van de mensen, het land, het culturele en historische erfgoed van Afrin!

Sta op voor de verdediging van het democratische, ecologische zelfbestuur in Rojava en Noord-Syrië!

Het verdedigen  van Afrin betekent de vrouwenrevolutie verdedigen – “No pasaran” voor Erdogans fascisme!

———–
Aanvulling globalinfo:

(*) Vruchtbare Sikkel: Gebied waar de neolithische revolutie plaatsvond, die inhield dat jagers en verzamelaars overgingen op landbouw en veeteelt. Zie wikipedia.

Steun voor de website globalinfo is meer dan welkom, zie meer info hier.