Ga naar de inhoud

Oproep voor landelijke demonstratie voor Rojava in Keulen op 19 oktober

Aanstaande zaterdag is er een grote demonstratie tegen de Turkse aanval op Rojava in Keulen, Duitsland. Tot de demonstratie wordt opgeroepen met een heldere, indrukwekkende verklaring. Deze staat hieronder vertaald.: “Het gaat om de handhaving van gelijke rechten, vreedzame coëxistentie en de verdere ontwikkeling van ecologie en democratie in de regio. Dit gaat ons allemaal aan. Laten we de waarden van Rojava verdedigen, laten we de mensen daar niet alleen laten, het gaat ook om onze toekomst.”

3 min leestijd

(Bron: solidaritaet mit Rojava Vertaling globalinfo.nl)

NB: ook in Nederland en Belgie worden voortdurend acties en demonstraties voor Rojava georganiseerd, meer informatie oa. op de fedbook van demned en indymedia.nl en indy brussel

Landelijke demonstratie in Keulen

Tegen de Turkse aanvalsoorlog in Noord-Syrië – Solidariteit met Rojava

Oproep voor een landelijke demonstratie op 19 oktober 2019 in Keulen vanaf 11.00 uur

Rojava verdedigen betekent ook de wereld van morgen redden. Erdogan’s aanval is een aanval op ons allemaal.

Wij eisen:

  • – Stop de Turkse aanvalsoorlog in Noord-Syrië.
  • – Stop van Duitse wapenleveringen aan Turkije.
  • – Stopzetting van de economische en militaire samenwerking met Turkije.
  • – Een vreedzame oplossing voor de oorlog in Syrië met deelname van Koerdische actoren en de autonomie van Noord-Syrie.

In Noord-Syrië, beter bekend als Rojava, is de afgelopen jaren een uniek multi-etnisch en multireligieus democratisch project ontstaan. Het garandeert de vreedzame coëxistentie van miljoenen Koerden, Arabieren en christenen. Omringd door landen die vrouwen onderdrukken, werd in Rojava een maatschappij ontwikkeld die gelijke rechten voor mannen en vrouwen toepast. Sinds 2012 zijn hier weer steden en dorpen herbouwd die door de oorlog zijn verwoest, de civiele maatschappij heeft zich ondanks de oorlog in Syrië opnieuw kunnen ontwikkelen.

De Democratische Federatie van Noordoost Syrië (Rojava) is een voorbeeld van de visie van een vreedzaam en democratisch Midden-Oosten. Dit wordt nu vernietigd.

De aankondiging van de VS onder Trump om het Amerikaanse leger terug te trekken, maakte allereerst de aanval van Turkije mogelijk. Het Turkse leger pleegt oorlogsmisdaden door momenteel civiele infrastructuur te bombarderen, zoals ziekenhuizen, watervoorziening, stroomvoorziening en gericht burgerbevolking aan te vallen. Met deze oorlog dreigt de IS opnieuw een gevaar te worden – niet alleen voor Rojava, maar ook voor Europa. Het waren de Democratische Strijdkrachten van Syrië (SDF) en de lokale zelfverdedigingstroepen (YPG en YPJ) uit Rojava die de IS en zijn kalifaatstaat hebben verslagen. 11.000 van hen verloren daarbij hun leven.

Erdogan en zijn gelijkgeschakelde staat zijn niet uit op de beveiliging van de grenzen, maar op de verdrijving van de Koerden en andere volkeren uit het grensgebied en de vernietiging van het zelfbesturende Rojava-gebied. De geplande instelling van een zogenaamde “beschermingszone” betekent een etnisch zuiverings- en hervestigingsbeleid van de regio. Wat dit betekent, is te zien in het Noord-Syrische Afrin, dat het Turkse leger vorig jaar veroverde en waar nu willekeur en terreur heersen. De invasie en bezetting van nog meer Koerdische gebieden in Syrië, die in strijd zijn met het internationale recht, creëren nieuwe vluchtelingenstromen.

Met de dreiging om de grenzen naar Europa voor vluchtelingen open te stellen, wil Erdogan de instemming van de EU-landen met deze oorlog afdwingen. Het is de taak van de EU, en met name van Duitsland, om een duidelijk standpunt in te nemen tegen de oorlog en tegen elke verdere escalatie. Het vergaande stilzwijgen van de regeringen van de EU betekent dat zij instemmen met deze oorlog door Turkije. Economische belangen en het door de vluchtelingenovereenkomst mogelijk gemaakte isoleren van vluchtelingen, zijn voor hen belangrijker dan mensenrechten, democratie en vrede.

Wij betuigen onze solidariteit met Rojava en eisen de onmiddellijke beëindiging van de oorlog door Turkije en de terugtrekking van het Turkse leger. Het gaat om de handhaving van gelijke rechten, vreedzame coëxistentie en de verdere ontwikkeling van ecologie en democratie in de regio. Dit gaat ons allemaal aan. Laten we de waarden van Rojava verdedigen, laten we de mensen daar niet alleen laten, het gaat ook om onze toekomst.