Ga naar de inhoud

Oproep tot internationale solidariteit met Catalonië

Mònica Clua-Losada verkent praktische manieren om solidariteit te tonen met de Catalaanse bevolking

5 min leestijd

(Door Mònica Clua-Losada, Bron: Bella Caledonia, vertaling globalinfo.nl foto: stembussen referendum, door Teresa Grau Ros, flickr CC2.0)
 
Op maandag 14 oktober 2019 kondigde het Spaanse Hooggerechtshof zijn vonnis aan tegen de 5 Catalaanse ministers, de Catalaanse vice-president, de voorzitter van het Huis en de twee leiders van de grootste maatschappelijke organisaties in Catalonië. Zij zullen in totaal 100 jaar in de gevangenis zitten (tussen 9 en 13 jaar elk), voor hun rol in de organisatie van het Referendum van 1 oktober 2 jaar geleden.

Sinds maandag hebben mensen van alle leeftijden en achtergronden de straten van vele steden in Catalonië gevuld. De luchthaven van Barcelona had meer dan 100 annuleringen van vluchten op maandag, nadat demonstranten een aantal van de toeganswegen tot het vliegveld blokkeerden. Sinds woensdag marcheren mensen door heel Catalonië om tegen vrijdag Barcelona te bereiken om deel te nemen aan de algemene staking die door sommige vakbonden en maatschappelijke organisaties is uitgeroepen.

catacancelledTot nu toe zijn er deze week wegafsluitingen en rellen geweest temidden van een in het hele land gevoelde belegering door de politie. De beelden van het politiegeweld zijn teruggekomen. Tot nu toe heeft ten minste één man een oog verloren door rubberkogels en een andere man heeft een van zijn testikels verloren. Op woensdag nacht heeft de Catalaanse politie twee minderjarigen aangereden in Tarragona, waarvan één nog in kritieke toestand is. De protocollen van de politie worden voortdurend overtreden, met de inzet van middelen zoals rubberkogels die lang in Catalonië verboden zijn geweest.

In deze context is een oproep aan de internationale gemeenschap noodzakelijk. Internationale solidariteit is een krachtig instrument om bewegingen te beschermen en te ondersteunen die te maken hebben met een dergelijk repressieniveau. In de jaren negentig, toen de havenarbeiders van Liverpool gedurende 28 maanden werden buitengesloten en gedurende die periode een strijd om hun waardigheid leverden, werden zij internationaal gesteund door velen die deze strijd als hun eigen strijd zagen. De havenarbeiders in Barcelona leverden in die tijd een deel van hun  salaris in aan hun vakbond, om het Liverpool Strike Fund te steunen.

De huidige schending van de fundamentele mensenrechten en democratische rechten in Catalonië en de autoritaire wildgroei van de Spaanse staat zouden de internationale gemeenschap zorgen moeten baren. Geen enkele moderne democratische staat mag zijn bevolking zo wraakzuchtig en wreed onderdrukken. De verdediging van onze mensenrechten en democratische rechten is een zaak die iedereen aangaat, of men nu Catalaans is of niet. Sinds 23 september is de lijst van gevangenen gegroeid, 7 mensen zijn gevangengezet na gewelddadige politie-invallen een paar weken geleden en sinds begin deze week zijn er nog eens 4 mensen zonder borgtocht gevangen gezet.

Overweeg alstublieft om de volgende organisaties financieel te steunen. Het voorstel is dat u een dagloon doneert (voor de algemene staking van vrijdag) om het werk te steunen dat zij doen ter verdediging van de rechten van gevangenen en degenen die het slachtoffer zijn van mishandeling en geweld door de politie, en om de situatie van de mensenrechtenschendingen in Catalonië aan de kaak te stellen.

Er zijn enkele organisaties die steun nodig hebben:

Het Centrum voor de verdediging van de mensenrechten – Iridia. Zij geven juridisch advies en vertegenwoordiging aan mensen die te maken hebben gehad met politiegeweld en -misbruik. Zij hebben de aanklacht tegen de politie geleid voor het geweld waarvan de wereld getuige was tijdens het referendum van 1 oktober 2017. Je kunt steunlid worden of een eenmalige donatie doen:
https://iridia.cat/fem-iridia/
De website is momenteel alleen in het Catalaans of Spaans. Ze is echter relatief eenvoudig te gebruiken. Om lsteunid te worden, klik op “Fes-te Sòci/a”, of voor een eenmalige donatie “Fes la teva donació”.
Ze hebben ook een bankrekening waar u uw geld kunt overmaken: Caixa d’Enginyers ES72 3025 0001 1014 3354 0184

Òmnium Cultural, met Jordi Cuixart als voorzitter (die tot 9 jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld), is een van de oudste culturele organisaties van Catalonië. Je kunt je hier aanmelden: https://www.omnium.eu/en/
Het grootste deel van hun werk in de afgelopen jaren was gericht op een onvermoeibare verdediging van de burger- en politieke rechten, waaronder het recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, fundamentele democratische rechten en het recht op zelfbeschikking.

Caixa de Solidaritat, Dit is het officiële solidariteitsfonds voor de ministers en anderen die vervolgd worden in verband met het referendum van 1 oktober. De juridische kosten zijn enorm en zullen blijven stijgen omdat de zaak uiteindelijk voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zal worden gebracht. Overweeg dus alstublieft een donatie aan het fonds: https://caixadesolidaritat.cat/

Een organisatie genaamd Sanitaris per la República (Gezondheidswerkers voor de republiek) heeft de afgelopen twee jaar mensen geholpen die gewond raakten bij demonstraties als gevolg van politiegeweld. Ze hebben geld nodig voor trainings- en gezondheidszorgmateriaal. Ze hebben momenteel een crowdfunding website.
Ze hebben ook een bankrekening waar u geld naar kunt overmaken.: Caixa d’Enginyers ES85 3025 0005 8014 3330 9631

Tot slot ontwikkelt de Buitenlandse Vrienden van Catalonië een diplomatie van nabijheid die probeert de situatie in Catalonië uit te leggen aan mensen elders en directe en duurzame banden tussen mensen te ontwikkelen. U kunt een donatie doen of lid worden, wat u de kans geeft om een bezoek aan Catalonië te regelen en de situatie direct te leren kennen: https://foreignfriends.cat/?lang=en

Internationale solidariteit is essentieel voor alle emancipatoire bewegingen, overweeg alstublieft om de situatie in Catalonië aan de kaak te stellen en overweeg ook om financiële steun te sturen.