Ga naar de inhoud

Oproep 1 Mei Berlijn: Evacueer Moria! Op naar de revolutionaire 1e mei!

Evacueer Moria! Op naar de revolutionaire 1e mei! Oproep voor een gezamenlijke activiteit op 1 mei vanaf 18 uur in Berlijn-Kreuzberg

6 min leestijd

(Door : R1MB-Bündnis 27 april 2020, vertaling globalinfo)

De aanloop naar deze oproep was een eerder gemaakt verzoek om na te denken hoe te ageren in corona-tijden opdat de staat niet zomaar zou kunnen besluiten wat te doen op 1 mei, hier vertaald)

Vanwege de coronapandemie zullen we dit jaar niet, zoals gebruikelijk, oproepen tot een demonstratie in de klassieke zin van het woord op 1 mei. Maar omdat we niet passief willen blijven tegenover de heersende racistische, kapitalistische en patriarchale omstandigheden, roepen we op tot een bijzondere vorm van ontmoeting. Het beginpunt van onze actie is niet een centraal plein, maar is een gebied. Op deze manier kunnen we het risico op infectie verminderen en het repressieve apparaat onbeheersbaar houden. Het gebied ligt in Kreuzberg postcodegebied 36 en we maken het bekend op Twitter (@rev1maiberlin) en de website (1mai.blackblogs.org) en Indymedia op de ochtend van 1 mei.

Ga naar Kreuzberg 36 in, op en rond dit gebied op 1 mei tot 18:00 uur. Houd daarbij de minimale afstand tussen mensen in acht en bedek je gezicht met sjaals of maskers. En blijf in beweging. Vanaf 18.20 uur zullen we via Twitter en de website, de een na de ander, met een tijdsinterval de locaties in Kreuzberg 36 aankondigen waar we dan via verschillende wegen naartoe kunnen gaan. Informeer degenen die geen mobiel internet hebben. We willen de straten overspoelen met onze antiracistische, anti-patriarchale en anti-kapitalistische inhoud. De bestemmingen, die we elk met een tijd zullen aankondigen, zijn slechts korte stops. We komen er via verschillende zijstraten, we zullen onze inhoud overbrengen en ons dan weer verspreiden, om elkaar dan snel weer ergens anders te ontmoeten.

De 1e Mei is wat we er allemaal van maken. DIY! Bedenk hoe jullie op deze manier boodschappen kunnen verspreiden op alle plaatsen waar we komen met borden, spandoeken, luide slogans en flyers, of zet accenten met rookpotten, geschilder en verfbommen. We zullen daarbij in de breedte gaan. Ons bewegingsgebied is de hele buurt. Met ons actieconcept willen we zoveel mogelijk mensen in staat stellen om deel te nemen aan de protesten op 1 mei. Elk volgens zijn/haar eigen ideeën en bereidheid om risico’s te nemen. Alleen met een poster, samen met vrienden en kameraden, in kleine groepen, op de fiets of te voet, of zelfs vanaf de daken en de balkons, jij bepaalt hoe je acties eruit zien. Als er afzettingen zijn door de politie, proberen we daar voorbij te komen, er omheen te stromen of door slim te bewegen. Wees voorzichtig, vermijd dichte samenscholingen en blijf in beweging. De 1e mei is geen feestje, maar een dag van strijd voor een bevrijde samenleving. Om 20.00 uur wordt dan in de hele buurt vuurwerk aangestoken. Neem deel vanaf jullie daken, balkons en straten.

Sinds de Corona-crisis onderdrukken de repressieve autoriteiten op veel plaatsen de politieke protesten onder het mom van bescherming tegen besmetting. Zelfs als er tijdens acties beschermende maatregelen worden genomen, zoals afstand houden, worden de demonstranten repressief bejegend, waarbij er meestal alleen een risico op besmetting is als de politie ingrijpt, omdat ze geen mondkapjes dragen of afstand houden. We nemen de beschermende maatregelen serieus. We zullen op 1 mei verantwoordelijk handelen. En we verwachten dat de politie in het weekend van 1 mei afstand houdt. Als er op 1 Mei desondanks arrestaties worden verricht, meld dat dan graag bij het arrestantencollectief (EA Ermittlungsausschuss). Zoals elk jaar zullen we niemand alleen laten bij repressie. Samen met EA en Rode Hulp (Rote Hilfe) zal het platform zich ook bezighouden met gevallen van repressie en het organiseren van solidariteit.

Ons politieke speerpunt op 1 mei is de strijd tegen Fort Europa. Meer dan 20.000 mensen die zijn gevlucht voor oorlog en vervolging bevinden zich in het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, dat bedoeld was om 3000 mensen vast te houden. De omstandigheden daar zijn catastrofaal, er is nauwelijks water, er is nauwelijks medische zorg en de regels van lichamelijke afstand kunnen niet worden nageleefd wanneer mensen in de kleinste ruimtes moeten samenleven. Een uitbraak van het coronavirus zou leiden tot een massale sterfte. Tot nu toe zijn slechts 47 kinderen door de BRD toegelaten. Terwijl voor 250.000 Duitse toeristen alle mogelijke middelen in gang zijn gezet, geeft de Duitse staat niet om het lot van de vluchtelingen. Mensen verdrinken in de Middellandse Zee, terwijl de EU niet alleen werkeloos toekijkt, maar ook doorgaat met het EU-grensagentschap Frontex om het gebied verder af te sluiten. – Evacueer Moria! Veerboten in plaats van Frontex!

In de BRD moeten vluchtelingen in zeer krappe ruimtes in opvangkampen leven. Al voor Corona werd het leven van de vluchtelingen gekenmerkt door een gebrek aan privacy, en door angst en isolement. In de massale accommodaties staan ze nu ook bloot aan een hoog infectierisico. In plaats van een gedecentraliseerde accommodatie tem krijgen, worden de vluchtelingen in de Corona-crisis verder geïsoleerd en worden de kampen volledig in quarantaine geplaatst. – Woningen in plaats van kampen! Verblijfsrecht voor iedereen!

Terwijl vluchtelingen en migranten worden vervolgd, gevangengezet en gedeporteerd door de Duitse staat, maakt de rechtse hetze van AfD, Werteunion en anderen de weg vrij voor fascistische aanvallen zoals in Hanau op 19 februari. Begin april werd Arcan Hussein Khalaf in Celle vermoord door een Duitser die zich op het internet omringde met racistische en antisemitische gedachten. Racistische bedreigingen, discriminatie en geweld maken  in dit land deel uit van het dagelijks leven van migranten en People of Color. Door de beperkende maatregelen op het huis uitgaan als gevolg van Corona neemt de raciale profilering toe, d.w.z. de racistische controles in de openbare ruimte.  – Allemaal samen tegen racisme en fascisme!

Oorlogen en wapenexport gaan onverminderd door, ook tijdens de crisis. Het wapenbedrijf Rheinmetall heeft al aangekondigd dat zij in mei een hoog dividend zal uitkeren aan haar aandeelhouders.  Ondanks de pandemie blijven bedrijven produceren en winst maken. Amazon maakt in de crisis enorme winsten over de rug van werknemers die onvoldoende beschermd zijn tegen het virus. Het bedrijf reageerde op protesten en stakingen met ontslagen. Het verplegend personeel in de ziekenhuizen zat bij het werk al voor Corona tegen de grens van hun vermogen aan, omdat de ziekenhuizen tot op het bot werden uitgekleed en waren afgestemd op de kapitalistische winstlogica. Vooral vrouwen verrichten slecht betaalde en onbetaalde zorgarbeid op het gebied van ouderen- en ziekenzorg, kinderopvang, schoonmaak en huishoudelijk werk. Corona versterkt de bestaande patriarchale omstandigheden, en de uitgaansbeperkingen vergroten ook het patriarchale geweld. – Voor de sociale revolutie! Overwin het kapitalisme en het patriarchaat!

Op 1 mei gaan we de straat op voor een solidaire samenleving zonder onderdrukking en uitbuiting. Ondanks de noodzakelijke fysieke afstand laten we ons niet isoleren, maar handelen we collectief en solidair! De 1e mei dat zijn wij allemaal – allemaal samen tegen het kapitalisme, racisme en patriarchaat!

https://1mai.blackblogs.org/

Twitter: @rev1maiberlijn