Ga naar de inhoud

Opinie-peilingen benadrukken noodzaak om de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk te beëindigen

Recente enquêtes benadrukken opnieuw de noodzaak van onderhandelingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen

4 min leestijd

(Foto Stefan Muller, Flickr CC2.0)

Volgens de resultaten van een enquête van Harris Poll en het Quincy Institute in de VS in februari 2024 wil 70 procent van de mensen in de VS dat hun regering Oekraïne zo snel mogelijk naar een onderhandelingsakkoord met Rusland leidt.

Toen de ondervraagden te horen kregen dat dit waarschijnlijk compromissen aan beide kanten zou inhouden, steunde nog steeds bijna tweederde of 66 procent het streven naar snelle vrede. Eind 2022, toen een vergelijkbare vraag werd gesteld, steunde 57% van de ondervraagden het streven naar vrede. Er is dus een stijging van 9% in die steun voor een onderhandelde regeling die compromissen inhoudt (*1).

De tweede enquête werd uitgevoerd door het Internationaal Instituut voor Sociologie van Kiev. Hieruit bleek dat 72 procent van de Oekraïners vindt dat de gesprekken met Rusland moeten worden opgestart. Het percentage Oekraïners dat denkt dat Oekraïne ‘alleen militair’ kan winnen is nog maar 23 procent, terwijl dat een jaar geleden nog 35 procent was, een daling van 12 procent. (*2)

Uit een peiling die de Europese Unie in januari 2024 in 12 landen heeft gehouden, blijkt dat slechts 10 procent van de Europeanen gelooft dat Oekraïne Rusland kan verslaan. Uit de peiling bleek ook dat de meeste mensen in Europa nu voorstander zijn van ‘compromisoplossingen’, in tegenstelling tot ongeveer een jaar geleden toen er veel meer nadruk lag op het terugwinnen van al het grondgebied door Oekraïne. (*3)

Hoewel deze drie enquêtes laten zien dat er zowel in de VS als in Oekraïne een duidelijke voorkeur is voor het vinden van een uitweg uit de Oekraïense oorlog in de richting van vrede, lijkt dit niet te worden gesteund door de machtigste personen in de regerende instellingen van deze twee landen.

In feite blijven leiders aan de top in de VS zeggen dat ze bereid zijn om de oorlogsinspanningen van Oekraïne tegen Rusland zo lang te steunen als nodig is, ondanks de verschrikkelijke menselijke kosten van de oorlog die de laatste tijd alleen maar zijn toegenomen.

In een schokkend vertoon van gebrek aan ethiek hebben een aantal politieke leiders in de VS openlijk gezegd dat de kosten voor de VS erg laag zijn omdat het de Oekraïners zijn die vechten om hun oude tegenstander Rusland te verzwakken. Ze zeggen ook dat het leveren van wapens aan Oekraïne leidt tot banen en zakelijke voordelen in de VS. Wat ze volledig vergeten zijn de immense menselijke kosten voor het Oekraïense volk in termen van miljoenen gewonden, ontheemden en doden. Het gebrek aan ethiek dat blijkt uit dergelijke verklaringen van prominente leiders heeft veel mensen geschokt, van wie sommigen hun ongeloof uiten over het feit dat dergelijke verklaringen daadwerkelijk zijn gedaan door leiders op verantwoordelijke posities. (*4)

Russische bronnen hebben Reuters verteld dat Rusland in december 2023 en januari 2024 een vredesaanbod aan de VS heeft gedaan, dat door de VS is afgewezen. De VS hebben echter ontkend dat een dergelijk aanbod is gedaan. (*1)

President Zelensky van Oekraïne is ook verklaringen blijven afleggen die er waarschijnlijk toe zullen leiden dat de oorlog voor onbepaalde tijd zal voortduren, omdat hij erop staat dat Rusland alle gebieden die het heeft veroverd, inclusief de Krim, ontruimt voordat er over vrede kan worden onderhandeld.

Een veel levensvatbaardere oplossing met veel grotere kansen op een staakt-het-vuren en vrede zou zijn om een staakt-het-vuren in te stellen op basis van de bestaande controlelijnen en vervolgens alle geschillen op te lossen op basis van vredesonderhandelingen, die verlengd kunnen worden maar niet mogen stuklopen. Dit zal resulteren in omstandigheden waarin de langverwachte, echt grote wederopbouw-inspanning in Oekraïne van start kan gaan. Vrede en gemeenschapsgerichte wederopbouw op grote en adequate schaal – dat zijn de twee dringendste en belangrijkste behoeften van de Oekraïense bevolking waarin zo snel mogelijk moet worden voorzien.

(Bharat Dogra is erevoorzitter van de Campaign to Save Earth Now. Zijn meest recente boeken zijn Planet in Peril, Protecting Earth for Children, A Day in 2071 en Earth without Borders.)

Noten en opmerkingen

  1. New poll–nearly 70% of Americans want talks to end war in Ukraine. Article in ‘Responsible Statecraft’ by Connor Echols, February 16, 2024.
  2. Zelensky must listen, Ukrainians want peace—article by Aydin Sezer, The Times of India, February 24, 2024.
  3. Only 10% of Europeans believe Ukraine can defeat Russia—Report in Euronews by Joshua Askew.
  4. Ukraine’s tragedies—A good deal for some war supporters, article in Responsible Statecraft by Branko Marcetik.