Ga naar de inhoud

Onderzoek ISDS arbitrage in Latijns Amerika

De constructie voor bedrijven om overheden aan te klagen (ISDS) in vrijhandelsverdragen is in een rapport tegen het licht gehouden.

2 min leestijd

Onderdeel van de vrijhandelsverdragen die de EU en Nederland tegenwoordig wil sluiten, is onder invloed van de bedrijfslobby een vorm van ISDS (Investor-state dispute settlement) Dat is een speciale rechtbank-constructie waar bedrijven overheden kunnen aanklagen als ze zich benadeeld voelen. Burgers en overheden kunnen dat andersom niet. De voorziening ligt daarom zwaar onder vuur. Ter verdediging brengen neoliberale politici, daartoe ingefluisterd door de multinationals, dat de rechtbank eerlijk werkt en dat de andere partij vaak wint. Nu is er onderzoek gedaan naar die bewering voor landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.

ISDS in numbers Impacts of investment arbitration against Latin America and the Carribbean
Download hier
Uitgebracht door Transnational Institute (TNI), December 2017

Het rapport zal elke vier maanden worden geactualiseerd op de speciale website.

Uit de aankondiging:

De gevaren van de investeringsbeschermingsagenda voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) zijn onthuld in het rapport ISDS in Numbers dat maandag door het Transnational Institute werd gepubliceerd. Het rapport bevat de harde cijfers die laten zien:

  • Latijns-Amerikaanse en Caribische (LAC) staten zijn 234 keer aangeklaagd door buitenlandse investeerders, wat neerkomt op 28,6% van alle bekende investor-state geschillen over de hele wereld.
  • Argentinië, Venezuela, Mexico, Ecuador, Bolivia en Peru zijn goed voor 77,3% van het totale aantal claims tegen LAC-landen.
  • Beleggers hebben in 70% van de zaken die tegen LAC-landen zijn ingesteld, gewonnen.
  • De LAC-staten hebben al 20,6 miljard USD aan buitenlandse bedrijven moeten betalen, dit komt overeen met tien keer de totale kosten van de wederopbouw in Mexico na de aardbevingen in 2017 of het budget voor gezondheid en onderwijs van Bolivia gedurende vier hele jaren.
  • Investeerders uit de Verenigde Staten, Canada en Europa besloegen 89% van de totale claims.
  • 23% van de claims hebben betrekking op de mijnbouw-, gas- en oliesectoren en veel mensen willen het milieu en de rechten van gemeenschappen beschermen, en beleid in stellen om bedrijven meer belastingen te laten betalen aan de staat in deze sectoren.

 —

Aanvulling globalinfo.nl

zie over ISDS ook: http://www.isdscorporateattacks.org