Ga naar de inhoud

Nieuwe krachtmeting Frankrijk op 23 juni

Na de grote opkomst en hevige confrontaties op de nationale actiedag tegen de Loi Travail op 14 juni, komt er donderdag 23 juni een nieuwe krachtmeting als de politie de vakbondmanifestatie probeert te verbieden.

2 min leestijd

(Zie eerdere berichtgeving over de opstand tegen de Lopi Travail hier)

Al lang geleden was de 23e juni aangekondigd als de eerstvolgende demonstratie tegen de arbeidswethervorming van de regering Hollande/Valls. Met de noodtoestand in de rug en refererend naar het vermeende geweld van de demonstranten op 14 juni en eerder, heeft de politie nu de demonstratie van 23 juni verboden verklaard.
Het argument is dat de ‘veiligheid van de demonstratie’ niet door de politie kan worden gewaarborgd omdat ze zoveel te doen hebben, onder andere door het voetbalgedoe dat ook in het land gespeeld wordt.

(Zie eerdere berichtgeving over de taferelen op 14 juni hier)

Eerder al had de politie en de regering vriendelijk gevraagd of de demonstranten alsjeblieft konden ophouden met de straat opgaan en dingen gooien, omdat ze overwerkt zouden zijn (de politie dan)

Maar zo’n verbod schiet in verkeerde keelgaten, zodat nu zelfs de tweede vakbond van Frankrijk CFDT, die aan de regerende sociaaldemocraten hangt en tot nu toe weigerde om zich tegen de arbeidswethervroming te keren, uit solidariteit met haar collega-vakbonden de straat op dreigt te gaan.

De grootste vakbond in het kamp van de tegenstanders van de wet, CGT, heeft verklaard zich niet te zullen laten intimideren en gewoon te gaan demonstreren. (14 u. Place de la Bastille).  Nu lijkt het totale verbod weer van tafel en mag er wel een manifestatie, of een ingekorte demonstratie gehouden worden. In ieder geval heeft alle commotie ervoor gezorgd dat nu ook groepen mobiliseren die voorheen niet zozeer tot het kamp van de tegenstanders hoorden.

Er zijn ook andere acties gepland (facebook)
Meer aankondigingen hier: http://paris.demosphere.eu/

En er is weer een mooie evaluerende tekst bij over de mate van militantie die in deze fase van de strijd zinnig geacht kan worden.

En de volgende grote dag is ook alweer bekend: dinsdag 28 juni, als de hervormingswet in de senaat besproken gaat worden. Details over demonstraties en dergelijk zijn nog niet besloten.