Ga naar de inhoud

Grote opkomst demonstraties Frankrijk

Meer dan een miljoen mensen demonstreerden afgelopen dinsdag in Parijs (volgens de grootste vakbond CGT) tegen de ‘Loi Travail’. Er waren ook wederom forse confrontaties met politie.

2 min leestijd

(zie eerdere berichten op globalinfo.nl over dit thema hier foto van JR ik kon niet achterhalen of die daadwerkelijk van de 14e juni afkomstig is)

Volgens de CGT waren er ongeveer een miljoen mensen op de been in Parijs (politie komt doorgaans met een getal dat een factor 10 lager ligt; 125.000, wat natuurlijk nog gigantisch veel is). Als we de CGT-cijfers volgen was er in het hele land opgeteld zo’n 1.3 miljoen demonstranten op de been.

In Parijs leverde dat onder meer de volgende taferelen op:

{youtube}mZi_ZxWKgsA{/youtube}

Peter Storm publiceerde gisteren al op zijn weblog een handig overzicht van links en livestreams

Veel is er te doen over de ‘casseurs’ onder de demonstranten, de ‘relschoppers’. Deze Franstalige tekst neemt het voor ze op

Niet alleen ‘casseurs’ vielen de politie aan, hier zie je vakbondsleden (naar verluidt havenarbeiders uit Le Havre) op het parkeerterrein waar hun bussen staan ‘in dialoog met de politie’ .

Naast de revolutionaire taferelen in Parijs was er op 14 juni veel meer actie te zien in het land, waaronder de blokkade van een postverdelingscentrum, solidaire taxichauffeurs die autowegen lamlegden met langzaam rijden acties, blokkades van de hoge snelheidstrein in Bretagne en acties in de haven van Brest, en onderbrekingen van de energievoorziening. In 50 andere steden waren demonstraties.

De doorgaans zeer ondermaatse Nederlandse nieuwsdienst nu.nl presteert het trouwens om de CGT ‘extreemlinks’ te noemen (waarbij onduidelijk is of ze dit overnemen van premier Valls, zoals de rest van het bericht, of zelf bedenken).

Ik ga nu dit Duitse interview over de achtergronden van de stakings- en protestgolf voor u vertalen.

—————

Aanvullingen:

Filmbeelden: politie valt mensen aan die man proberen te verzorgen die door trangasgranaat op het hoofd werd geveld.

Regering dreigt komende manifestaties te verbieden ‘vanwege geweld’.

Meer indrukwekkende beelden van de demonstratie op 14 juni hier.

Ook de Eiffeltoren was dicht (“At the Eiffel Tower, an electronic board was indicating “Monument closed — National strike”.”)