Ga naar de inhoud

Nieuwe Jacht op G20 demonstranten Hamburg

Binnenkort is het een jaar geleden dat de leiders van de 20 machtigste landen op de aardbol bij elkaar kwamen in hartje Hamburg. Het werd een ongekend vertoon van repressie. En van bont verzet. Maar vooral van repressie. De vervolging van mensen die het gewaagd hebben zich te verzetten tegen dit staatscircus, gaat nu een nieuwe ronde in.

4 min leestijd

(we zijn blut, doe eens een duit in het zakje)

Vorige week werd bekend dat de Duitse politie in haar poging om ‘bewijsmateriaal’ te vinden (of te construeren, zoals bij de huidige processen steeds weer blijkt) internationaal is gegaan. Ze zouden beelden van 24 verdachten (of andere bronnen hebben het over: 24 foto’s/beelden) aan politiediensten in 15 landen gestuurd hebben met het verzoek mee te helpen met de opsporing.

De beelden zelf zijn niet vrijgegeven, dus we kunnen niet controleren of het dezelfde vage plaatjes zijn die eerder op het Duitse publiek losgelaten werden met het verzoek om te ‘helpen bij de opsporing’. Uit antwoorden op vragen van Die Linke in het Bondsparlement blijkt dat de maatregel genomen is door het BKA (Bundeskriminalamt, de federale recherchedienst) die de foto’s met andere onbekende informatie al op 13 april heeft toegestuurd naar door het Landeskriminalamt Hamburg uitgekozen Europese landen. Daaronder Nederland.

(Die Fotos der 24 Tatverdächtigen landeten so bei Ermittlern der “Guardia Civil Counter Terrorism Unit” in Spanien, zur “State Security Division” in Griechenland, zum “SO15 Counter Terrorism Command” in Großbritannien, zum “Terrorelhárítási Központ” in Ungarn sowie weitere Sicherheitsbehörden in Frankreich, Polen, Tschechien, die Niederlande, Belgien, Österreich, Schweden, Dänemark, Finnland, Italien und die Schweiz. bron: Abendblatt)

Het gaat in alle gevallen om politiediensten die doorgaans met bestrijding van terrorisme bezig zijn, en nu kennelijk hun tijd moeten gaan besteden aan het opsporen van demonstranten die zich hebben verzet tegen de politie. Uit antwoord op de kamervragen bleek dat het BKA het materiaal over de grens heeft gestuurd in de hoop dat daar ‘desnoods ook publiek’ met de beelden op demonstranten gejaagd wordt. In de woorden van SPD deelstaatminister (Innensenator) Andy Grote (volgens het Abendblatt): Auf Plakaten, in Zeitungen und Fernsehen, auf Online-Portalen. Von Ungarn bis Spanien. (Op posters, in kranten en op tv, op websites. Van Hongarije tot Spanje).

Toen dezelfde campagne eerder in Duitsland van start ging (met veel meer, grotendeels zeer vage plaatjes) was er veel kritiek, onder andere van burgerrechtenorganisaties. Zie daarover dit eerdere bericht op globalinfo.nl. Er is meestal geen enkele informatie over de context achter elke foto, het is een publieke jacht op mensen die nog helemaal niet schuldig zijn bevonden en wiens foto’s nooit meer van internet zullen verdwijnen, er zitten minderjarigen onder etcetera. Nu gaat dat dus heel Europa door.

Dat terwijl de grote geweldsplegers in Hamburg tijdens de G20 overduidelijk de politie waren (en de G20-leiders niet te vergeten, onder hen Erdogan, Lopez Pena Nieto, Trump en Putin).

Op een persconferentie van de Hamburgse politie werden ook weer nieuwe beelden aangekondigd (van volgens eigen zeggen 101 personen, de eerste keer betrof het 74 mensen). Op de persconferentie werd ook meegedeeld hoe het tot nu toe met de vervolging van verdachten gaat. Door de eerste publicatie van foto’s zouden twee gevallen tot een aanklacht hebben geleid, en werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. In 32 gevallen zou het onderzoek nog gaande zijn. Oorspronkelijk zouden er tegen 3200 verdachten strafrechtelijk onderzoek zijn ingezet. Tot nu tijn 40 mensen veroordeeld, tot straffen varierend van geldboetes tot 3,5 jaar celstraf. (Bron: Mopo 16 mei 2018)

Huiszoekingen

In Berlijn werd op 9 mei opgetreden tegen mensen die juist dat wilden benadrukken. Er vond een inval en huiszoeking plaats in de anarchistische bibliotheek Kalabal!k in de Reichenbergerstrasse, en bij vier woningen werd de boel grondig op zijn kop gezet en vernield. Als reden werd opgevoerd dat er posters voor de ramen hingen met ‘opsporing verzocht’ en dan de koppen van G20-presidenten en andere verantwoordelijken voor het bloedbad in Hamburg.

Een Engelstalig bericht over de huizoekingen.

Peike moet Vrij

Ondertussen zitten er nog steeds mensen vast sinds de G20 protesten, waaronder de Nederlander Peike S. Hij werd ervan beschuldigd twee flessen naar ME-ers gegooid te hebben, die de ME-ers overigens niet echt wisten te verwonden. Hij is tot 2 jaar en 7 maanden veroordeeld omdat hij weigerde schuld te bekennen en terwijl de twee politie-agenten die als getuigen in het proces optraden elkaar tegenspraken. Momenteel is het hoger beroep van Peike S. tegen, een slepend traag gebeuren met tientallen zittingsdagen. Van elke zittingsdag is een kort verslag te lezen op een speciale solidariteitswebsite met Peike (hier te vinden).  Volgende zittingen zijn op 24 en 29 mei (to be confirmed) gepland, met nog meer in juni en juli, en er wordt opgeroepen om daar bij aanwezig te zijn om Peike steun te geven. Hij zit daar immers voor en namens ons allemaal vast, en de volgende keer kan het jou of mij overkomen!