Ga naar de inhoud

‘Grossfahndung’: G20-Repressie draait door

De Duitse staat is nog steeds druk bezig om demonstranten te belagen die het waagden om in juli in Hamburg de straat op te gaan toen daar de G20-top werd gehouden. Na een stel verbijsterende veroordelingen, en een golf huiszoekingen, wordt het kennelijk tijd gevonden om er nog wat tandjes bij te zetten. De ‘grossfahndung’ is ingezet met een oproep tot openlijke heksenjacht. Demonstranten slaan terug met aanklachten tegen de politie.

8 min leestijd

(Foto: Rasande Tyskar cc/flickr)

Pas lang na de G20-top werd bekend dat het aantal ingezette politie-agenten nog veel groter was geweest dan de 20.000 die officieel bekendgemaakt waren. Tijdens de conferentie moest er versterking ingeroepen worden en in totaal zijn er tegen de 30.000 manschappen actief geweest. de kosten zijn ook gigantisch geweest. Ondanks al die manschappen en alle martiale middelen die ze meebrachten, lukte het niet om de boel rustig te houden. Dagenlang was het zeer onrustig in de stad, met name in de wijken met een traditie van verzet als Schanzenviertel en St. Pauli. Maanden later worden er veroordelingen gezocht om te legitimeren dat er zo’n vertoon van staatsmacht nodig was.

g20chaotenKennelijk zijn de meer dan 400 arrestaties tijdens de conferentie in juli niet genoeg. Er wordt volgens autoriteiten onderzoek gedaan voor vervolging van zo’n 3000 verdachten, waarvoor 25.000 verschillende stuks beeldmateriaal verzameld zijn. En nu wordt openlijk de hulp van de bevolking ingeroepen door foto’s vrij te geven van mensen die ze nog zoeken. In de meeste gevallen is volstrekt onduidelijk waarom ze die mensen zoeken. Op het gepubliceerde beeldmateriaal doen ze in ieder geval meestal niets crimineels. Het lijkt erop dat ze  – net als bij eerdere processen tegen mensen die ze al wel hadden – uitgaan van het feit dat je schuldig bent omdat je deel uitmaakte van een groep. Dat is volgens waarnemers en juristen van de burgerrechtenadvokaten RAW een levensgevaarlijke ontwikkeling. Het lijkt nu voor veroordelingen niet meer nodig om aan te tonen dat iemand een misdrijf heeft begaan. De getuigenis van een politie-agent dat iemand bij een bepaald evenement aanwezig was, volstaat.

Daar komt bij dat ze – de politie – nogal gebrand zijn op veroordelingen voor een zaak waar ze nogal voor onder vuur liggen, namelijk de Rodenbarg-razzia. Daar werd vroeg in de ochtend van de eerste dag van de conferentie een hele demonstratie door de politie overvallen. De demonstranten waren op weg naar een van de toevoerswegen naar het conferentie-oord en kennelijk wilde de politie met alle middelen voorkomen dat ze daar aan zouden komen. Het werd een bloedbad en er vielen vele zwaar gewonden (onder de demonstranten, as usual). Veel van de arrestanten die daar gemaakt werden, hebben maandenlang vastgezeten.

De versie van de politie wordt tot dusver door rechters geloofd om mensen vast te houden, maar bij een daadwerkelijk proces zal die geen stand houden. Vandaar de druk op verdachten om uit angst voor een zware veroordeling (en er zijn al een hele serie geweest, waaronder de schandalige uitspraak tegen de 21-jarige Peike uit Amsterdam) verdachten te laten bekennen voor zaken die ze niet eens gedaan hebben. En een drang om een dermate grote warboel aan ‘bewijsmateriaal’ te vergaren dat advocaten en verdachten er niet meer doorheen kunnen komen.

Vanuit de verdediging wordt opgeroepen om niet mee te werken aan deze “mensenjacht“

Deze website voor onderzoeksjournalistiek legt nog eens uit waarom het geen goed idee is om burgers voor hulpdetektive te laten spelen.

Media

Ook gerenommeerde mainstream media als weekblad Zeit spreken hun verbazing uit over het nieuwste offensief van justitie om massaal foto’s van verdachten te publiceren en de hulp van het publiek te vragen om bewijsmateriaal tegen ze te verzamelen. De vorige keer dat dat gebeurde, volgens Zeit, was ten tijde van de zware misdaden die werden gepleegd door leden van de RAF. Het wordt algemeen gesteld dat zulke zware middelen wellicht geoorloofd zijn voor dergelijke misdaden. Maar als mensen verdacht worden voor het gooien van ‘een paar flessen’ of diefstal uit een ingekinkelde supermarkt (en wellicht dus zelf dat niet), dan gaat dat veel te ver.

Mopo (oftwel de Hamburger Morgenpost, van het Dumont concern) noemt het sussend oeffentlichkeitsfahndung (‘publieke opsporing’)
bildbarbieBild doet natuurlijk gillend van plezier mee, zoals haar kleine zusje de Telegraaf en hun geenstijl dat in Nederland (zouden) doen. Bild had op de voorpagina een foto uit het politie-project afgedrukt, van een vrouw. Dat is in het vijandsbeeld van Bild uiteraard het allerergste, een rebelse vrouw. De kop “Rel-barbie” (of letterlijk, in chocoladeletters: De Politie zoekt deze Krawall-Barbie, met een dikke pijl naar haar foto (lezers hebben die begeleiding kennelijk nodig)

Ondertussen zijn er alweer nieuwe verbijsterende veroordelingen gevallen. In november werd een man tot drie jaar celstraf veroordeeld vanwege het stelen van goederen uit winkels die tijdens de rellen opengemaakt waren. De zwaarste straf die tot nu gevallen is, was deze maand voor een 30-jarige man uit München die naar eigen zeggen apolitiek was, maar kwaad geworden nadat hij met pepperspray was besproeid. Hij werd veroordeeld wegens stenen gooien en plunderen (waaronder twee bossen bloemen uit een supermarkt) en omdat hij eerder bestraft was, werd het drie jaar en drie maanden cel…

Activisten in Berlijn hebben als antwoord zelf foto’s van mishndelende agenten (in Berlijn) gepubliceerd. De Berlijnse politie heeft onmiddellijk gedreigd om daar hard tegen op te treden. Bild, die anders zo graag meehelpt met opsporen van misdadigers, is nu natuurlijk ook Entsetzt.

 

Zware middelen

De middelen die nu voor opsporing gebruikt worden, gaan alle burgerrechten te boven. Eerder werd al bij het opsporen van mensen in Dresden die succesvol een fascistische mars hadden geblokkeerd, telefoongegevens van tienduizenden mensen verzameld en doorzocht. Dat werd door de rechter ‘naar verhouding’ gevonden. Nu zijn bij de G20-onderzoeken vergelijkbare middelen in inzet. Door een van de advocaten werd eerder al verklaard dat daarmee iedereen die het waagt om te demonstreren tot verdachte en mogelijke vervolgde wordt gebombardeerd, vooral omdat de aanklachten die rechters toestaan dermate breed geformuleerd zijn, dat je niet eens meer aantoonbaar de wet hoeft te hebben overtreden.

Nieuwe technische ontwikkelingen staan toe dat de hele bevolking doorgelicht wordt. De minister van Binnenlandse Zaken De Maziere, die het politieoptreden in Hamburg steeds heeft verdedigd, is dan ook voorstander van bijvoorbeeld dit soort flächendeckende Gesichtserkennung.

Uit de website die de Hamburgse politie publiek heeft gemaakt voor de opsporing van G20-demonstranten blijkt ook dat beelden gemaakt vanuit helikopters benut worden om individuele lichaamskenmerken van demonstranten te registreren. De camera’s die daarbij benut worden kunnen scherp op gezichten en dergelijke inzoomen. Vandaar natuurlijk ook de wetsbepalingen om ‘vermomming’ te verbieden. Hetsblogs als geenstijl verkneukelen zich steevast als daardoor weer een linkse demonstrant voor jaren achter de tralies verdwijnt. Een zijspoor wellicht, maar een die niet vergeten mag worden.

Commentaar in de Suddeutsche: Niet alleen onwettig, maar ook onevenredig en machteloos (Der Fahndungsexzess nach dem G-20-Gipfel ist nicht nur rechtswidrig, sondern auch unverhältnismäßig und hilflos)

Overigens zijn er ook ruim honderd aanklachten tegen de politie vanwege het optreden in Hamburg gedaan. 94 daarvan wegens ‘korperverletzung’  het toebrengen van lichamelijke verwondingen. De meeste van de duizenden mensen die door de politie zijn mishandeld in Hamburg hebben geen aangifte gedaan, omdat ze daarmee ook hun persoonlijke identiteitsgegevens moeten overhandigen, of omdat ze geen vertrouwen hebben in het justitiële proces. Bij deze 94 ontbreekt geen bewijsmateriaal, maar in de meeste gevallen kan geen specifieke agent worden aangeklaagd omdat ze vermomd en geüniformeerd waren en geen identiteitsnummer droegen…

 

Politie kookt getuigenissen voor

In veel van de processen zijn politie-agenten de enige getuigen die de aanklager naar voren weet te brengen. Officieel moeten die bij de rechter eerlijk vertellen wat ze dan gezien hebben. In werkelijkheid maken ze er vaak een zootje van, maar gelooft de rechter al snel wat de aanklager aanbrengt. In het geval van Peike bijvoorbeeld (die tot twee jaar en zeven maanden werd veroordeeld, zonder meer bewijs dan de getuigenis van twee agenten die beweren dat ze door hem twee flessen toegegooid kregen, waar ze niet door gewond raakten) zei een van de twee getuigende agenten dat de dader dreadlocks had. Dat is bij Peike duidelijk niet het geval, maar dat vermocht een veroordeling niet in de weg te staan. Zijn ware misdaad is dat hij niet gewoon ja meneer geknikt heeft bij elke beschuldiging.

Maar dagblad Tageszeitung heeft nu uitgevonden dat in een zaak de getuigende politie-agenten elkaars getuigenis van tevoren hebben zitten bestuderen. Dat is een grof schandaal natuurlijk, waar je echter alleen bij een paar progressieve media wat over leest. Zie de TAZ voor meer.

Het werd trouwens ontdekt door een onderzoeksgroep van de demonstranten (Außerparlamentarischen Untersuchungsausschusses G20) toen een van de agenten van een speciaal team dat bewijsmateriaal ‘verzamelt’  (Beweissicherungs- und Festnahmeeinheit (BFE) zich op een van de processen versprak. Daarna werd het, toen journalisten het navroegen, bevestigd door een woordvoerder van de  rechtbank.

Overigen

Deze man is nu pas vrijgekomen.

Hij werd ervan beschuldigd met een laserpen op een helikopter te hebben geschenen. De man had bekend en verklaard dat hij het zat was dat zijn zesjarige dochtertje de hele nacht door de helikopter wakker werd gehouden. Volgens de aanklager is dat ‘poging tot moord’ omdat de piloot er verblind door kan raken…

—————

Meer info: alles over G20 in Hamburg op globalinfo: https://globalinfo.nl/tag/64-g20
free Peike : https://freepeike.noblogs.org/
United we stand: https://unitedwestand.blackblogs.org

—————

PS: steun globalinfo.nl, meer informatie hier!