Ga naar de inhoud

Nederland helpt reddingsschepen Middellandse Zee tegenhouden

Sinds de nieuwe Italiaanse regering aan de macht is, worden reddingsoperaties in de Middellandse Zee actief dwars gezeten. Reddingsboten en vliegtuigen van particuliere organisaties worden in toenemende mate vastgehouden. Het heeft direct effect op zee, want de bewegingen van vluchtelingen nemen natuurlijk niet af. De afgelopen dagen zijn honderden mensen verdronken, waaronder vele kinderen.

3 min leestijd

(Door globalinfo.nl, die graag meer donateurs heeft, foto C Sea Watch)

Enkele van de voornaamste reddingsschepen varen onder Nederlandse vlag. Die biedt een zekere bescherming tegen willekeurig optreden door autoriteiten. om die reden is de Nederlandse regering nu duidelijk bezig om die bescherming weg te halen. We maakten eerder al melding van deze zaak in het geval van de boot Sea Watch 3 van de organisatie Sea Watch die op Malta vastgehouden wordt.

Nu is bekend geworden dat de Nederlandse regering de activiteiten tegen het schip wil helpen ondersteunen, in plaats van te protesteren tegen het optreden en op te komen voor de levens van vluchtelingen. De verantwoordelijke staatssecretaris is de VVD-hardliner Mark Harbers

(hier zijn twitterding)

Vandaag maakte Harbers bekend dat “Nederland gaat onderzoeken of het Nederlandse vluchtelingenschip dat op Malta aan de ketting ligt, alles volgens de regels gedaan heeft.” en verderop: “Op grond van de bevindingen van de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport “zullen we moeten kijken hoe we hiermee verder gaan”, zegt Harbers. Hoelang het onderzoek gaat duren en wanneer het schip weer zou kunnen uitvaren, kan hij niet zeggen, omdat de Maltese autoriteiten het voortouw hebben genomen.”

Al die tijd die dit “onderzoek” neemt. kan het schip alvast niet uitvaren.

Op 26 juni werd al door … opgetreden tegen het reddingsschip Lifeline. Zie deze ongelofelijke verklaring van het Ministerie van Justitie: “Wat Nederland betreft gaat het schip Lifeline aan de ketting”

In dat geval ging het om een schip dat geregistreerd stond als pleziervaart, dus was het makkelijk te ‘betrappen’ op iets wat niet volgens de letter van de wet zou zijn. Maar de Sea Watch 3 heeft alles heel officieel geregeld.

Als het aan Harbers ligt, wordt er dus niets meer gedaan om het drama op de Middellandse Zee te stoppen. Aan zijn publieke uitspraken is te lezen dat hij liefst alleen nog “kennismigranten” zou willen toelaten (dat wil zeggen, mensen met goed opleiding braindrainen uit Afrika). Als het aan Harbers en de hele regering ligt zouden mensen als Nujain (zie beelden) het niet meer halen, en deze mensen ook niet: {youtube}FT1RHPtHCqw{/youtube}

Het liefst hebben ze een Afrika dat zich wel laat plunderen voor zo goedkoop mogelijke grondstoffen voor de bedrijven waar de VVD voor regeert, of als afzetmarkt voor de gedumpte producten van de EU, en dat die bevolking dat dan zonder morren accepteert. Maar gelukkig doet die dat niet, die bevolking verzet zich tegen de multinationals en de dictatoren die voor hen de repressie uitvoeren, en ze komen (voor een heel klein deel) naar Europa om veiligheid en welvaart te zoeken.

Harbers en de VVD en het ministerie van Justitie en eerdere regeringen waren natuurlijk al medeplichtig aan het vluchtelingendrama rond Fort Europa, maar zijn nu willens en wetens betrokken bij het doen verdrinken van mensen die desondanks wagen om over te steken.

Zoals in de VS mensen massaal in actie komen tegen de (kinder)gevangenkampen van Trump, zouden we hier hetzelfde moeten doen tegen de Hel van Harbers.