Ga naar de inhoud

Mondiale solidariteit met Afrin, uit Mexico en elders

In Afrin, in het noorden van Syrië, bombarderen meer dan 70 vliegtuigen van het Turkse leger dorpen en mensen.

5 min leestijd

(Bron: itsgoingdown.org, vertaling globalinfo.nl, wordt donateur!)

Afrin is voor de meeste mensen geen bekende plaats. Maar misschien hebben velen gehoord dat er een oorlog in Syrië wordt gevoerd. Gedurende zeven jaar spelen in deze uithoek van de wereld de mondiale supermachten, zoals de Verenigde Staten en Rusland met hun respectievelijke bondgenoten, schaak met de bestaansmiddelen en levens van de bewoners van deze oude gebieden. Honderdduizenden doden, nog veel meer ontheemden, en de gevolgen van een totale oorlog: rokende puinhopen, massale verkrachtingen, huilende kinderen, verscheurde lichamen, stof en ruïnes.

Niettemin is er sinds juli 2012 een bloem van rebellie ontsproten te midden van deze woestijn van vernietiging veroorzaakt door grootmachten. In het noorden van Syrië, een gebied dat het meest wordt bevolkt door de Koerden, begon een uitgebreide revolutie: het land werd gecollectiviseerd, de politieke macht werd overgedragen van het racistische Assad-regime naar een systeem van vergaderingen van inwoners van alle etnische groepen; de volledige politieke participatie van vrouwen in openbare aangelegenheden werd aangemoedigd, polygamie werd afgeschaft, echtscheiding werd goedgekeurd en de “Mala Jin” – vrouwenhuizen – werden gecreëerd; er werden buurtvergaderingen opgezet om conflicten en speciale volksgerechten op te lossen om gendergeweld te bestrijden; verschillende zelfverdedigingsinstanties zijn bewapend en staan onder controle van lokale vergaderingen; en ten slotte implementeren ze kleinschalige, zelfvoorzienende en duurzame coöperaties en productieprojecten.

Dit experiment van staatloos socialisme van onderaf heeft een naam, bedacht door de leider van de Koerdistaanse Arbeiderspartij (PKK) Abdullah Öcalan (19 jaar lang vastgehouden in een Turkse gevangenis), en het heet Democratisch Confederalisme, de federatie van autonome gemeenschappen waar, in het geval van Noord-Syrië, gemeenschappen van verschillende etniciteiten en religies samenleven in een constante dialoog: Koerden, Arabieren, Turkmenen, Tsjetsjenen, Yazidi’s, Soennieten, Sjiieten, Christenen, enzovoorts Tegenwoordig leven er meer dan drie miljoen mensen in dit democratische systeem verankerd in zo’n 4.000 lokale assemblees.

Deze revolutie heeft te lijden gehad onder voortdurende intimidatie en aanvallen door andere gewapende actoren in het Syrische conflict: het Assad-regime aan de ene kant en het Vrije Syrische Leger aan de andere, salafistische paramilitaire groepen, het Turkse leger en vooral de Islamitische Staat. Tegen deze laatste wonnen de heroïsche People’s Protection Unit (YPG) en de Women’s Protection Unit (YPJ) een historische strijd voor de mensheid: van de bevrijding van de stad Kobane in januari 2015, tot de bevrijding van de stad Raqqa in oktober 2017, ze hebben een harde slag toegebracht tegen de grootste terreurorganisatie ter wereld die zoveel bloed over de hele planeet heeft gemorst. Het waren deze revolutionaire milities, en niet de goed toegeruste legers van de Westerse machten, die de Islamitische Staat op de knieën brachten.

Afrin is dit allemaal en nog veel meer: het is een kostbare plek omringd door eeuwenoude olijvenbomen, in wier schaduw de verschillende bevolkingsgroepen werken en leven; talen en overtuigingen zijn divers maar al georganiseerd in dit broederlijke systeem van vergaderingen. Een laboratorium van vreedzame en anti-kapitalistische co-existentie dat te gevaarlijk is voor het Midden-Oosten in de ogen van alle machten (en religieuze sekten) die profiteren van langdurige oorlog en voortdurende plundering. Met de stilzwijgende instemming van Rusland en de Verenigde Staten, bombardeert en bombardeert daarom de islamistisch-fascistische regering van Turkije, geleid door de verafschuwde Tayyip Erdogan, dit vrije en autonome territorium. Opnieuw puin, bommen, rook, rouw en gejammer. We weten dat de hoop niet zal worden bedolven, want opnieuw zal de bevolking samen met de YPG / YPJ huis voor huis, meter voor meter, de zwaarbevochten gemeenschappelijke vrijheden verdedigen.

We zijn echter verontwaardigd over het medeplichtige zwijgen van de internationale gemeenschap die een NAVO-lid, dat Turkije is, toestaat tientallen vliegtuigen over de landsgrenzen heen te sturen en het vuur te openen op een burgerbevolking die daadwerkelijk vecht tegen fascisme en islamitisch terrorisme.

Vanuit de diepten van Mexico en andere rebellenregio’s, wijzen de ondertekenende organisaties deze oorlog van vernietiging door de Turkse staat af, ondersteund door Rusland en de Verenigde Staten, tegen het Koerdische volk en hun verlangen naar vrijheid. Wij verklaren ons zusters en broeders van de strijdende bevolkingsgroepen van Syrië, in solidariteit met hun commissies, coöperaties, vrouwenorganisaties, autonome scholen en met alle inspanningen van de volkeren van Afrin die op dit moment te lijden hebben van de bommen van het neoliberale fascisme en de aanvallen van de paramilitaire Salafistische bendes.

De strijd van de bevolkingsgroepen van Noord-Syrië en Koerdistan is de strijd van ons allemaal: een wereld waarin vele werelden passen. Dat is waarom we roepen: Afrin is niet ver weg! Afrin is naast ons, onderaan en links!

Soldaten en paramilitairen weg uit onze autonome ruimtes!
Stop het bombarderen van Afrin
Stop de aanvallen op de Koerdische bevolking

#DefenderAfrin #SolidaridadGlobal #ResistenciaGlobal

Voor wereldwijde medeplichtigheid aan de verzet:

Was ondertekend door (niet vertaald)

United Knot (Nodo Solidale) – Italy and Mexico
Raúl Zibechi – Uruguay
Weaving Autonomy: Internationalist Platform for Resistance and Self-Management (PIRATA) – Europe
Indian Organizations for Human Rights in Oaxaca (OIDHO) – Mexico
Committee for the Defense of Indigenous Rights (CODEDI) – Mexico
Magonist Autonomous Collective (CAMA) – Mexico
National Network of Civil Resistance – Mexico
Elisa Martínez Women’s Support Street Brigade – Mexico
Articulation Process of the Sierra of Santa Marta – Veracruz, Mexico
Assembly of Indigenous Peoples of the Isthmus in Defense of Land and Territory – Mexico
Radio Ñomndaa 100.10 FM The Word of Water – Suljaa’, Guerrero, Mexico
Guarani Yvyrupa Commission – Brazil
Blog LAmericaLatina.net – Italy