Ga naar de inhoud

Massale mars op Madrid hard uiteengeslagen

Afgelopen zaterdag 22 maart kwamen honderdduizenden demonstranten in Madrid aan, om verzet aan te tekenen tegen het crisisbeleid en de bezuinigingen. Ze werden ontvangen door duizenden manschappen van de relpolitie, die al snel de wapenstok, traangas en rubber kogels uit de kast trokken. Er braken felle rellen uit in een groot deel van de binnenstad.

2 min leestijd

De ‘marsen voor de Waardigheid’ (we kondigden ze eerder al aan) waren deels al weken geleden vertrokken vanuit de verste uithoeken van Spanje. Het plan was om naar Madrid, waar immers de centrale regering zit, te trekken en daar te blijven tot de eisen ingewilligd zouden zijn. Tot de marsen was onder andere opgeroepen door de populaire landarbeidersbond SATuit Andalucia.

Sommigen liepen dus honderden kilometers, anderen sloten zich bij het binnengaan van Madrid aan. Maar hoe dan ook was het een gigantische menigte van – volgens sommige bronnen – misschien wel een miljoen (of twee) mensen die een einde aan het crisibeleid eisten.

madrid22mAl snel werden demonstranten aangevallen door de alomtegenwoordige zwaarbewapende ME. Een paar duizend mensen probeerde op het Paseo de Recoletos een tentenkamp op te zetten, ter herinnering aan het tentenkamp dat daar eerder was, maar werden na korte tijd weer door de staatsmacht verdreven. Er was in de hele stad een – volgens velen onwettig – demonstratieverbod na 21.30 uur.

Een artikel op de Duitse website Heisse vat goed samen waar het om gaat “Een miljoen demonstranten weigert schulden af te betalen

Volgens een ander artikel waren er in totaal 35 demonstratieve tochten in de stad; zes van aankomende tochten van buiten de stad, en nog tientallen uit de verschillende Madrileense wijken.

Overigens zijn de acties nog niet achter de rug en is er nu (op zondag) weer een grote manifestatie op Sol-plein tegen de talloze arrestaties van de dag ervoor. En op maandag wordt een poging gedaan de aandelenbeurs te omsingelen.

Zie ook artikel in de Franse krant Liberation “Les Espagnols marchent contre l’austérité

En 22M Dignity Marches Get Ready to Enter Madrid


Spain’s Marches for Dignity Reach Madrid

Voorbeeld van een aanval door de politie: video
Hier video van hoe de politie de afsluitende manifestatie omsingelt en aanvalt

Scenes in de rest van de avond, waarbij af en toe de politie het onderspit moet delven
{youtube}LWTnN0EEUhI{/youtube}

Binnenkomst van anarchosyndicalistische organisaties (video)

Links

http://wiki.15m.cc/wiki/Madrid_22-M,_Marchas_de_la_Dignidad
http://marchasdeladignidad.org/