Ga naar de inhoud

22 Maart Spanje weer massaal in opstand

Groepen demonstranten maken voorbereidingen voor massale marsen (tegen de bezuinigingen en crisisbeleid) vanuit verschillende delen van Spanje, die op 22 maart in de hoofdstad Madrid samen moeten komen. Aldaar aangekomen is het plan om de stad lam te leggen (“to block, occupy and resist”), net zolang tot de regering hun eisen ingewilligd hebben.

2 min leestijd

In een concept-oproep staan de volgende eisen (dit is een voorlopige lijst):

.) Niet afbetalen van de nationale schuld
.) Volledige werkgelegenheid ‘met waardigheid’
.) Tegen de sociale bezuinigingen
.) Tegen de repressie en de nieuwe wet ‘op de burgerbescherming’
.) Uittreden uit de EURO-munteenheid
.) Tegen hervorming van ouderdomsverzekering
.) Voor een minimum basisinkomen
.) Tegen de nieuwe (anti)abortuswet
.) Afwijzen van de trojka

marcha2Op dit moment zijn voorbereidingen, ook voor inhoudelijke manifesten en oproepen in volle gang. Er zijn ook plannen om een ‘internationale colonne’ te vormen, voor solidaire activisten uit het buitenland.

Organisatoren spelen al met het beeld van een miljoen demonstranten in Madrid. Het betreft hier niet een wilde oproep van wat eenlingen of een klein groepje op internet, maar het is het werk van een aantal organisaties die hun protestveren in het verleden meer dan verdoend hebben (zoals de landarbeidersbond SAT uit Andalucia). Tientallen andere organisaties, waaronder kleinere anarchistische en communistische vakbonden, hebben zich bij de coalitie aangesloten.

Zie hier een (Spaanstalige) wiki-pagina met meer achtergond.

En een Website.

Onderweg, en in Madrid zelf, zullen actiecamps ingericht worden.

De vorige keer dat iets dergelijks gebeurde, was toen mijnwerkers uit Asturië in juni 2012 naar Madrid trokken, en onderweg en in Madrid door tienduizenden sympathisanten verwelkomd werden. Politie in Madrid ging zeer gewelddadig tegen de demonstranten tekeer. Zie meer nieuws daarover hier

marcha3Ook in dit geval moet zware repressie gevreesd worden. Uiteraard is elke solidariteit vanuit de buitenwereld welkom. Op globalinfo.nl zullen de ontwikkelingen zo goed mogelijk verslagen worden.

—————————–

Over de dagelijkse praktijk in Madrid een willekeurig ‘incident’ van enkele dagen geleden:

In de Madrileense volksbuurt Lavapies wordt op 31 januari een 54-jarige chronische zieke man uit zijn huis gezet, dat hij weigert te verlaten. Buurtbewoners proberen de ontruiming te voorkomen maar worden door politie op afstand gehouden. De bewoner wordt gearresteerd. Als de buurtbewoners proberen de arrestantenbus tegen te houden, worden ze hardhandig door de politie weggehaald. Vervolgens moet de politie zich langzaam terugtrekken voor de woedende demonstranten. Zie verslag en foto’s hier

en filmpje hier: {youtube}GI5izNy30LM{/youtube}