Ga naar de inhoud

Massale boerenopstand in India overspoelt hoofdstad Delhi

Vandaag was de militaire parade in hoofdstad Delhi in verband met de Dag van de Republiek. De extreemrechtse president Narendra Modi en zijn even rechtse ‘hindoenationalistische’ partij BJP willen daar elk jaar een nationalistische zelfverheerlijking van maken. Protesterende boeren dachten daar anders over.

2 min leestijd

(Foto: Twitter The Caravan)

Honderdduizenden boeren waren al weken aan de buitenrand van Delhi bijeen. Ze zijn massaal op de been gekomen om zich te verzetten tegen een pakket maatregelen die hun inkomen en onafhankelijkheid in gevaar brengt (we schreven er eerder over).

Vandaag liep het helemaal uit de hand, en werd door de boeren onder andere het historische Rode Fort  ingenomen nadat de politie daar verjaagd was.

Ondertussen verspreidt de rechtse Modi-gezinde pers verhalen als zouden de boeren thegen de nationale staat of tegen Hindoes zijn (de Sikh vlag werd gehesen op een vlaggepaal in het Rode Fort, en het verhaal werd losgelaten dat daarvoor de Indiase nationale vlag zou zijn neergehaald, wat een leugen was). In werkelijkheid doen de boeren op hun trekkers hun best om met vlaggen te laten zien dat ze niet ‘tegen de natie’ zijn.

De situatie is zeer gespannen, de eerste dode is al gevallen, de 34-jarige Navneet Singh, uit Uttarakhand, werd door de politie van zijn trekker geschoten.

Hier een eerste bericht erover van countercurrents.

en op CNN zijn indrukwekkende beelden te vinden.