Ga naar de inhoud

“Delli Chalo“: historisch boerenprotest in India

Niemand gelooft de beloften van de rechtse regering van India: ‘Delli Chalo’ (Belegering van Delhi) van boeren verklaard op 08 december 2020. Nadat eerder al een van de grootste stakingen wereldwijd gehouden werden tegen de nieuwe maatregelen tegen (kleine) boeren in India, houden de protesten overal in het land stand. De hoofdstad Delhi wordt nu ‘belegerd’.

4 min leestijd

Een vertaling van een stuk van het Duitse Labourstart, met verwijzingen naar vele andere verslagen. Vertaling: globalinfo.nl (die heel erg houdt van donateurs, foto’s van faceboek vakbond CITU)

De protesten van de Indiase kleine boeren tegen het neoliberale landbouwbeleid van de radicale rechtse Modi-regering gaan door. Nadat twee gesprekken tussen een delegatie en overheidsvertegenwoordigers, eerst op donderdag 03 december en daarna ook op zaterdag 05 december, geen resultaat opleverden, werd de Delli (zoals de bevolking van Delhi de naam van de stad uitspreekt) Chalo voor 8 december uitgeroepen, een “Bharath Bandh” (iets als: blokkade) van de hoofdstad.

boereindia2De boerencoördinatie AIKSCC benadrukte in de oproep dat er geen verdere onderhandelingen met de regering zouden plaatsvinden zolang de omstreden drie nieuwe landbouwwetten niet werden ingetrokken. De regering van haar kant eiste meer tijd om concrete toezeggingen te doen. Dat werd algemeen beschouwd als een teken van terugtrekking, in het licht van de onverwachte lengte en de omvang van de protesten in het hele land. Zie in het nieuwe overzicht vier recente berichten hierover na het mislukken van de tweede gespreksronde, een economisch-kritische achtergrondbericht over de nieuwe landbouwwetten, een zeer bijzonder videoverslag van de demonstratie, de hashtag over de blokkade van 8 december en de verwijzing naar ons laatste bericht tot nu toe over de protesten van de kleine boeren in India (in verband met de algemene staking van 26 november):

„Unless the 3 Farm Acts and EB 2020 are repealed, no discussion with the govt: AIKSCC“ am 05. Dezember 2020 bei Ground Zero Bericht over de verklaring van het All India Kisan Sangharsh Coordination Committee (AIKSCC) onmiddellijk na het mislukken van de tweede gespreksronde op dezelfde dag, waarin wordt opgeroepen tot een dag van actie op 8 december en wordt benadrukt dat de tijd voor niet-bindende besprekingen voorbij is en er ook niet meer zal zijn totdat de wetten worden opgeschort.

„Indian farmers vow to intensify protests after talks fail again“ am 05. Dezember 2020 bei Al Jazeera Bericht ook van het mislukken van de tweede gespreksronde op zaterdag, en verder wordt gemeld dat er naast de blokkade van de hoofdstad ook oproepen zijn tot verdere protesten in het hele land.

„Indian Farmers Will Resist Until Govt Repeals All Three Agriculture Laws“ am 05. Dezember 2020 ei NewsClick documenteert een gesprek met een woordvoerder van de All India Kisan Sabha, een van de belangrijke verenigingen die zich momenteel mobiliseren – waarbij de boerenvertegenwoordiger benadrukt dat ze zouden blijven vechten totdat de wetten zouden zijn ingetrokken, en dat er geen wezenlijke punten voor een compromis waren.

boerenfoto

„INDIA – Protests against “black laws”“ am 05. Dezember 2020 bei New Epoch Media (een publicatie van de CPI-ML Liberation, een van de weinige linkse organisaties met een wat sterkere aanwezigheid op het platteland) is een artikel dat vooral gaat over de claim van de regerende partij BJP dat de nieuwe wetten de “landbouw” in zijn geheel zouden versterken, waar het artikel vooral uitspraken van protesterende kleine boeren tegenover zet.

„BJP’s Agrarian Agenda: Strengthening Agro-business Capitalism and Weakening Federalism“ von Pritam Singh am 04. Dezember 2020 bei Radical Socialist is een bijdrage die vooral gaat over de economische achtergrond en de bedoelingen van de nieuwe wetten, en bewijst met veel argumenten dat dit wetgeving is in het belang van het agrarisch kapitalisme en de handelsondernemingen.

Solidarity with the workers of India” am 04. Dezember 2020 im Twitter-Kanal von Yule Kev is een kort videoverslag van een van de huidige boerendemonstraties – maar het is zeker de moeite waard om te zien. Noem je dat dan multicultureel communisme?

„#8DecemberBharatBandh“ is sinds 3 december 2020 de Twitter hashtag waaronder informatie en oproepen van talrijke Twitter-kanalen worden gedocumenteerd.

En tenslotte: Over de strijd van de kleine boeren in India: (Duits) “Na de eerste deelname aan de grote algemene staking van 26 november 2020: de kleine boeren in India blijven vechten tegen het rechtse neoliberalisme van Modi” op 04 december 2020 in LabourNet Duitsland.