Ga naar de inhoud

Lutkemeer bezoekt Ahold

Afgelopen vrijdag, 4 juni, bezochten activisten voor behoud van de Lutkemeerpolder het hoofdkantoor van Ahold. De eerste contacten werden gelegd om deze heikele kwestie zo snel mogelijk op te lossen.

6 min leestijd

(Door Luiza Korte-Lontjes van het Lutkemeer Leger)

Precies een week eerder hadden actievoerders bij de Stopera onthuld welk mysterieus multinationaal concern door de gemeente misbruikt wordt om te kunnen beweren dat ze ‘echt een koper hebben’ voor een stukje van het aan te leggen industrieterrein in de Lutkemeerpolder. Dat stond onder meer in een motie, die nota bene door de coalitiepartijen zelf was ingediend, om de weerstand tegen het ruïneren van de polder te overwinnen. Op het industrieterrein ernaast liggen namelijk al twintig jaar hele kavels onverkoopbaar braak te leggen.

Prompt kwam GroenLinks wethouder Marieke van Doorninck met de mededeling aan de gemeenteraad dat er een koper was, en dat die een reserveringsovereenkomst zou hebben getekend met het oogmerk om zo snel mogelijk een echte koopakte te ondertekenen. De partij had 5,5 ha nodig, wat toevallig net te groot was voor het kavel van 4,5 ha dat nog leeg staat in het industriepark ernaast… En de naam van het bedrijf kon ze niet verklappen, want dat zou ‘gebruikelijk zijn bij beursgenoteerde bedrijven’. Dat was in 2019. Ondertussen twee jaar verder werd in de gemeenteraad voor de zoveelste keer uitstel gevraagd voor het ondertekenen van de definitieve koopakte, tot juli 2021 deze keer, en nog steeds werd geweigerd te vertellen om welk bedrijf het zou gaan.

Tot de actievoerders van Behoud Lutkemeer via een wob-procedure (de enige manier om nog informatie van de gemeente los te krijgen) wat papieren in handen kregen, waaronder de veelgenoemde reserveringsovereenkomst. Maar daar was alle nuttige informatie weggelakt, behalve op sommige plekken waar ze het vergeten waren (geen grappen maken over falende ambtenaren hier). En het bleek dus om Ahold te gaan, die grootste aller supermarktketens, die naast Albert Heijn ook bol.com, etos en gall & gall in bezit heeft (en na een fusie officieel Ahold Delhaize heet).

timmetjespandoekDe ‘feestelijke onthulling’ op vrijdag 28 mei bij de Stopera, die in drie dagen tijd was georganiseerd, trok meer dan 100 deelnemers, die daarna massaal doortrokken naar de AH-vestiging op de Jodenbreestraat. De onthulling van de ‘koper’ die dus nog steeds alleen maar een reserveringsovereenkomst heeft getekend, trok aandacht van de media. Op een van die media, lokale zander AT5, verklaarde een woordvoerder van Ahold dat er nog helemaal geen definitieve koopplannen waren, ze waren ‘in een verkennende fase’ en het zou goed kunnen dat de conclusie was dat ze het niet zouden doen.

De ‘zekere koper’ is daarmee verdampt, en de vernielingen die ze tot nu toe al hebben aangericht in de polder, de zogenaamd niet onomkeerbare voorbereidende werkzaamheden waardoor de biologische akkers van de Boterbloem wel vernield zijn en onbereikbaar zijn geworden voor de boeren, hadden helemaal niet verricht mogen worden. En de wethouder en haar ambtenaren hebben dus zitten liegen. We vertellen onze kinderen dat dat niet mag, maar in de politiek is het kennelijk dagelijkse praktijk om je onverkwikkelijke projecten er door te kunnen rammen. De bewering dat er ‘echt een koper is die elk moment kan gaan tekenen’is bijvoorbeeld gebruik bij de rechter in Haarlem in 2019 toen SADC (de projectontwikkelaar van de gemeente) eiste dat onze Tuinen van Lutkemeer ontruimd moesten worden om plaats te maken voor de werkvehikels die de polder wilden vernielen. Ook nog meineed dus, eigenlijk.

Hoe dan ook, Ahold wordt door de gemeente gebruikt om de Lutkemeerpolder naar de vernieling te helpen, en de actievoerders en buurtbewoners willen dat niet laten gebeuren en daarom werd er eerst een brief bij Ahold bezorgd, om te vragen om een onderhoud of een directe afzegging van het voornemen om te kopen. In de brief hadden ze tot woensdag 2 juni tijd om te antwoorden en anders zouden we twee dagen later op de stoep staan. Degene die de brief officieel kwam afleveren op het hoofdkantoor, mocht deze niet persoonlijk aan de directie overhandigen en werd zelfs door de bewakers gesommeerd om het gebouw te verlaten. Ze moest de brief maar in de brievenbus doen. Voor de zekerheid hebben we de brief ook nog eens digitaal gestuurd, en nagebeld en kregen we beloofd dat de brief echt doorgestuurd zou worden.

Op bezoek bij het hoofdkantoor

aholdmevrouwVrijdag kwamen we dus op bezoek met een aanzienlijke en luidruchtige groep, vlaggen, spandoeken en potten en pannen. Buiten voor de draaideur werden we ontvangen door een vriendelijke woordvoerster, of zoals dat in die wereld heet: Senior manager externe communicatie. Ze verklaarde dat ze onze brief aan Ahold nooit gezien had, dus hebben we de inhoud nog eens samengevat. Het leverde alvast een goed gesprek op.

Ze komt binnenkort een keer langs in de Lutkemeerpolder om te zien waar het om gaat. Ze kon, verklaarde ze, niets beloven maar was ook duidelijk bezorgd over de situatie, en ook voor de implicaties voor het bedrijf dat zich immers enorm aan het profileren is als ‘duurzaam’ en die z’n inkopen zou doen bij lokale producenten. We hebben haar duidelijk gemaakt dat we dit contrast goed zouden kunnen uitbuiten bij acties en dat we een grote achterban hebben die in staat is om zo’n beetje alle 895 filialen van AH te bezoeken om te flyeren en dergelijke.

Wij vroegen om een onderhoud met de directie hierover, zodat we onze standpunten zouden kunnen uitleggen (en die van hun vernemen). Meteen afzeggen van de koopvoornemens zou natuurlijk ook mogen, dan zouden we meteen weer kunnen stoppen met deze acties en campagne. Ook zouden ze hun 5,5 ha wel kunnen kopen, maar het bezit dan zonder voorwaardes overdoen aan Plan Biopolder voor redding van de polder. Dat vond ze een ‘creatieve oplossing’. Ze gaat alles voorleggen aan de directie en we hebben gevraagd om voor aanstaande vrijdag (11 juni) antwoord te geven, zodat we weten waar we aan toe zijn. “En anders staan we natuurlijk weer op de stoep”.

aholdtuintjesWat we ook nog hebben voorgesteld is dat niet alleen zij een bezoek aan de polder brengt en daar een biologische lunch geserveerd krijgt, maar dat ze meteen de directie meeneemt. Wij hebben aangeboden een bus te regelen, die ze op komt halen en weer terugbrengt. Ook dat gaat ze voorstellen. Wij weten zeker dat ze om zouden zijn als ze het gezien hebben, zoals iedereen overkomt die de polder en de boerderij bezocht heeft. We wachten dus in spanning af en zijn vol goede hoop dat we hiermee een ‘omslagpunt’ hebben bereikt.

Voor onderzoeksjournalisten ligt er trouwens een mooi nieuw dossier voor het uitzoeken, namelijk over de vraag in hoeverre Ahold door SADC of het team van van Doorninck is benaderd en getrokken om deze rol te spelen. Zonder ‘koper’ zijn ze immers nergens. Voor Ahold zit er geen enkel voordeel in, en er is genoeg beschikbaar in de buurt. Wie weet wat hen beloofd is?

Ondertussen kunt u natuurlijk elke zondag pompoenen planten en vogels kijken, en dat soort zaken in de Lutkemeerpolder (andere dagen natuurlijk ook!) zie behoudlutkemeer http://behoudlutkemeer.nl voor details en geef nooit op: AH has got to Go!