Ga naar de inhoud

Loi Travail: zware straffen, groeiend protesten

Even een korte update na de vierde actiedag van afgelopen dinsdag van de publieke sector.

2 min leestijd

Zoals de illustratie aangeeft zijn er meer dan honderd middelbare scholen geblokkeerd geweest, waarna naar schatting 30.000 aan de manifestaties (tegen de arbeidswetshervormingen van Macron, zie hier) hebben deelgenomen. Ook op 27 universiteiten werd gemobiliseerd.

Er braken op veel plekken stakingen uit, zoals in ziekenhuizen en postkantoren.

Zo ziet een blokkade van een lyceum er uit:

blokschool

Een van de volgende momenten in de actiegolf is de “chasse aux DRH” (jacht op de chef personeelszaken) aanstaande donderdag 12 oktober. Dan is er een Dag van de Personeelsmanagers van alle grote bedrijven in Parijs, die bestormd gaat worden en waarvoor in het aanpalende Bois de Boulogne verzameld wordt. De minister van Arbeid van Macron Muriel Péricaud gaat de boel openen.

Meer informatie in het Frans hier

Speciale website voor de ‘jacht’.

Affiche au pre carre

Minder fraai nieuws zijn de uitspraken in het proces tegen negen mensen die ervan beschuldigd worden tijdens een manifestatie vorig jaar mei aan de Quai de Valmy een politie-auto belaagd en in brand gestoken te hebben. De ruiten werden ingeslagen waarna er een vuurwerkkaars in gegooid werd. Inzittenden konden op tijd de benen nemen. De uitspraken zijn – ook voor Franse begrippen – loeizwaar. De zwaarste straf kreeg een man die beschuldigd werd van het gooien van het vuurwerk: zeven jaar onvoorwaardelijk. Een andere student kreeg vijf jaar cel, waarvan drie onvoorwaardelijk. Een vrouwelijke activiste hoorde vier jaar tegen zich uitgesproken, waarvan twee voorwaardelijk , twee mensen kregen vijf jaar waarvan de helft voorwaardelijk en twee jaar waarvan een voorwaardelijk. Alleen twee verdachten die alleen aangewreven hadden gekregen dat ze “deel uitmaakten van een gewelddadige groep” werden vrijgesproken. (bron: Liberation)