Ga naar de inhoud

Linkse vrouw wint verkiezingen Honduras

Nadat de helft van de stemmen geteld waren, had Xiomara Castro de helft van de uitgebrachte stemmen (de andere 12 mannen en een vrouw samen de andere helft (*). De overwinning werd in de straten al gevierd. Maar zoals gewoonlijk heeft de regerende neoliberale conservatieve partij zichzelf ook tot overwinnaar uitgeroepen. Spannende dagen in Honduras nu.

3 min leestijd

Xiomara Castro is de vrouw van Manuel Zelaya, die in 2009 een progressieve koers ging varen in het land (dat tot 1980 door militairen werd bestuurd). Zelaya werd toen afgezet in een coup die de volle steun van de VS had.

Een snelle vertaling van wat actuele berichten.

Democracy Now: In Honduras heeft de linkse presidentskandidaat Xiomara Castro de overwinning opgeëist, nu de voorlopige resultaten laten zien dat zij bijna 20% voorsprong heeft , terwijl 40% van de stembiljetten is geteld. De historische verkiezingen kenden een recordopkomst. Duizenden aanhangers van Castro gingen de straat op in Tegucigalpa om te vieren dat er een einde zou kunnen komen aan het twaalf jaar durende wrede regime van de conservatieve Nationale Partij, die aan de macht kwam na een door de VS gesteunde staatsgreep in 2009 om de democratisch verkozen linkse president Manuel Zelaya omver te werpen. Xiomara Castro is de vrouw van Zelaya. Als haar overwinning wordt bevestigd, zou Castro de eerste vrouw ooit worden die tot president van Honduras is verkozen.

Xiomara Castro: “We gaan een nieuw tijdperk inluiden. Weg met de doodseskaders. Weg met de corruptie. Weg met de drugshandel en de georganiseerde misdaad. Geen armoede en ellende meer. Op de overwinning. Het volk zal altijd verenigd zijn. Samen gaan we dit land veranderen.”

Common Dreams: Triomf voor democratie’: Socialistische kandidaat gaat aan de leiding in verkiezingen Honduras

Xiomara Castro, de echtgenote van Manuel Zelaya, de voormalige linkse president die in 2009 werd verdreven na een staatsgreep door de VS, ligt op schema om de kandidaat van de rechtse zittende partij te verslaan.

De linkse presidentskandidaat Xiomara Castro heeft zondag een beslissende voorsprong genomen in de verkiezingen in Honduras, waardoor ze de kandidaat van de rechtse zittende partij kan verslaan – hoewel progressieve waarnemers benadrukten dat het nodig is waakzaam te blijven nu de stembiljetten verder geteld worden en de reactionaire krachten hun desinformatie opvoeren na een blijkbaar mislukte poging om het stemmen te onderdrukken.

“De waarschijnlijke overwinning van Xiomara Castro is een bewijs van de wil van de Hondurese bevolking om zijn stem te laten horen en zijn stem te laten tellen.

Een overwinning van Castro zou een afwijzing betekenen van de Amerikaanse inmenging in Midden-Amerika. De potentiële volgende president van Honduras is de vrouw van Manuel Zelaya, de voormalige progressieve president van het land die in 2009 werd afgezet na een door Washington gesteunde staatsgreep, waarna het narco-geweld toenam onder het toeziend oog van een autoritair neoliberaal regime dat door de regering-Obama was geïnstalleerd en door de daaropvolgende regeringen werd gesteund.

(lees uitvoerig bericht verder hier in het Engels).

Telesur Xiomara Castro leidt met ruime marge bij verkiezingen in Honduras

{youtube}FZ0eaBT72aA{/youtube}

(*) Zie de percentages hier: https://www.laprensa.hn/honduras/elecciones2021