Ga naar de inhoud

Links partijen Spanje wijzen steun aan Navo rond Oekraïne ‘volledig af’

Nu het sabelgeratel rond Oekraïne oorverdovend begint te worden, en er zomaar een regelrechte oorlog met Rusland dreigt, is het goed om te kijken hoe linkse groepen en partijen zich in Europa opstellen. In Spanje bijvoorbeeld

2 min leestijd

(Bron: Euractiv, foto Ministerie van Defensie Ukraine, CC2.0/Flickr)

Negen linkse partijen in Spanje, waaronder coalitiepartij in de Regering Unidas Podemos hebben een gezamenlijke verklaring getekend om duidelijk te maken dat ze een Spaanse militaire inzet in de Zwarte Zee en Bulgarije “volledig afwijzen”. De negen partijen hebben premier  Pedro Sánchez van de sociaaldemocratische PSOE ook gevraagd om uit de Navo te stappen.

Landen die lid zijn van de navo zijn immers verplicht om militaire hulp te leveren als een van de andere lidstaten daar om vraagt. Voor je het weet worden we een oorlog in gerommeld.

Dit wordt bericht door Euractiv, die het weer van het Spaanse persbureau EFE heeft.

De negen partijen zijn Unidas Podemos, Izquierda Unida, En Comú Podem, Alianza Verde, Bildu, BNG, CUP, Más País-Equo en Compromis.

Spanje heeft het fregat Blas de Lezo naar de Zwarte Zee gestuurd om aan de navo-missie aldaar deel te nemen. Ook zou het land zes straaljagers naar Bulgarije willen sturen.

Ook Nederland wil graag bijdragen aan het wapengekletter door wapens te leveren aan Oekraïne. Een kamermeerderheid is voor, SP als enige tegen.

Zie hier de Nederlandse ‘extra eenheden’ die beschikbaar zijn voor ‘Navo verdediging’.

Een Duitse hoge marinemilitair heeft zijn hoed mogen nemen nadat hij (in India) had verklaard dat we niet zo hysterisch moesten doen.

Volgens de Spaanse manifest van de negen partijen heeft de EU geen enkel belang bij een militaire confrontatie op Europese bodem met een land dat over atoomwapens beschikt. In het “manifest voor vrede en om een nieuwe oorlog in Europa te voorkomen” wordt gepleit voor de-escalatie en dialoog.