Ga naar de inhoud

Le Pen financiert campagne met geld Hongaarse bank

Vandaag werd bekend dat de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen, kandidaat bij de presidentsverkiezingen in april aanstaande, een lening van ruim 10 miljoen euro heeft gekregen van een Hongaarse bank.

3 min leestijd

(Door globalinfo.nl die best wel van een donatie houdt, foto demonstratie in India 2018 Arpan.basuchowdhury wikimedia commons, CC4.0)

Bron: Euractiv

Dat het geld uit Hongarije komt is vast geen toeval, gezien haar innige banden met de extreemrechtse leider van dat land, Viktor Mihály Orbán.

Bij de vorige verkiezingen had ze een vergelijkbare lening gekregen maar toen van de Russische First Czech-Russian Bank. Le Pen had eerder al verklaard een bewonderaar van Poetin te zijn en zich sterk te zullen maken tegen sancties tegen Rusland in verband met Oekraïne.

De onthulling van de Hongaarse lening nu kwam woensdag van RTL, een woordvoerder van RN bevestigde de overeenkomst maar wilde niet zeggen om welke bank het ging.

De grote lening zal voor opluchting zorgen in het kamp van Le Pen, die te kampen had met lage inkomsten waardoor ze een zuinige campagne moesten voeren. Franse banken waren ook niet erg happig om geld te lenen.

Partijen vallen in Frankrijk vaak terug op leningen, omdat giften beperkt moeten blijven tot 4600,- per donor. Kandidaten die de tweede ronde halen (op 24 april) krijgen bijna de helft van het geleende geld terug uit de staatskas, met een maximum van €10.7 miljoen.

Orban is nu op bezoek in Moskou.

Routekaart voor patriottisch en Soeverein Europa

le Pen en Orbán hebben elkaar kort voor de deal bekend werd, getroffen in Madrid waar leiders van extreemrechtse partijen uit heel Europa bij elkaar kwamen om plannen te maken om gezamenlijk op te trekken.

Naast Orbán en Le pen waren daar Marlene Svazek (Oostenrijk), Tom Van Grieken (Belgie), Krasimir Karakachanov (Bulgarije), Martin Helme (Estland), Vincenzo Sofo en Paolo Borchia (Italië), Valdemar Tomasevski (Litouwen), en Aurelian Pavelescu (Romania). En voor Nederland Rob Roos. Rob Roos is een ondernemer (‘internet en telecommunicatie’) uit Rotterdam, en Europarlementariër voor JA21, waar hij heen was overgelopen uit FvD.

In een gezamenlijke persverklaring meldden ze dat ze een Routekaart voor patriottisch en Soeverein Europa hadden lopen knutselen

In Hongarije zelf is vandaag door een rechter bepaald dat het geen probleem is om LGBTQI met pedofielen gelijk te stellen, zoals in een regeringsgezinde krant was gedaan. De uitspraak komt in een periode dat vanuit de extreemrechtse regering van Orbán een regelrechte hetze tegen LGBTI is ingezet. Op de dag van de verkiezingen, 3 april aanstaande, wordt ook een referendum gehouden om rechten van seksuele minderheden te beperken.