Ga naar de inhoud

Kermis voor Macron vanaf 12 september

De vakantie zal in Frankrijk, voor Macron en de rest van het politieke gebeuren, definitief voorbij zijn als de eerste actiedag tegen zijn arbeidswethervorming op dinsdag 12 september geschiedt. Op die dag wordt in het hele land gemobiliseerd door linkse vakbonden en sociale bewegingen. Nu heeft ook de woordvoerder van de kermisexploitanten Marcel Campion opgeroepen om ‘het land te blokkeren’. “We zullen daarbij vooraan staan bij alle manifestaties van sociale woede: met de vakbonden en de opstandelingen, de rode petten en de blacks blocs, de boeren en de anarchisten.“

3 min leestijd

(Zie hier voor eerder berichtenvoor eerder berichten over de Loi Travail-protesten)

Eerder was hier al een en ander aangekondigd over 12 september in Frankrijk. Als alles meezit krijgen we een herhaling van de felle protestgolf van vorig jaar, en daarmee een mooi precedent voor hoe sociale beweging en arbeiders zich in de rest van Europa zou kunnen verzetten tegen ‘de herverdeling naar boven’.

Voorbereidingen voor de 12e september zijn dan ook overal in het land in volle gang.

Marcel Campion is een bekend persoon in Frankrijk, hij is zelf kermisorganisator van de “Fêtes foraines” in Parijs en elders en informele woordvoerder van de grote schare kermisexploitanten die het land rijk is. Maar hij is ook muzikant en tv-persoonlijkheid. Hij is kind van in de oorlog gedeporteerde ouders en “Pupille de la nation”. Dat hij onomwonden oproept om aan de protesten deel te nemen, zal dan ook zeker helpen.

Zijn felle en poëtische oproep is hier te vinden in het Frans.

Kort samengevat schrijft hij dat hij “zijn hele leven heeft gestreden tegen het noodlot” en het feit dat hij nu zelf welgesteld is, heeft weinig te maken met rechtvaardigheid want alle maatschappelijke instellingen tot en met de politie hebben hem altijd geprobeerd ‘op zijn plek en arm te houden’. Ook nu nog is dat het lot van kermisexploitanten en woonwagenbewoners. “Rijk zijn is altijd voorbehouden aan dezelfde families en multinationale bedrijven”.En volgens Campion proberen die nu ook de populaire kermiswereld over te nemen en te vervangen door massconsumptiespektakel. De kermisexploitanten mogen dan wegkwijnen in werkloosheid en precaire arbeid.

Maar daar zullen ze zich tegen verzetten en Campion zelf zal op 78-jarige leeftijd zijn “stem en vuisten inbrengen in de sociale strijd die nu aan het opbloeien is”. En dat in vele steden waar zijn achterban mee zal doen “met dat wat we hebben: onze grote bek, onze aanhangwagens, onze harten en schoudertassen en onze geheven vuisten”. (A Paris, mais également à Lyon et à Marseille, au Havre et à Rouen comme dans toutes les grandes villes où les arts populaires sont menacés, nous viendrons tel que nous sommes et avec ce que nous avons – nos grandes gueules et nos semi-remorques, nos coeurs en bandoulière et nos poings fermés depuis que la maire de Paris refuse de nous serrer la main.)

“De tijd is gekomen om ons blote lijf te verdedigen. “We zullen daarbij vooraan staan bij alle manifestaties van sociale woede: met de vakbonden en de opstandelingen, de rode petten en de blacks blocs, de boeren en de anarchisten. “ (Le temps est venu de défendre nos culs. Nous le ferons en première ligne de toutes les manifestations colère sociale: avec les syndicats et les insoumis, les bonnets rouges et les blacks blocs, les agriculteurs faillis et les anarchistes.)

In Nijmegen wordt overigens op 24 september in Politiek Cafe de Klinker in de Grote Broek een lezing gehouden door filosoof Thomas Decreus over de eerdere protesten tegen de arbeidswet (al is de aankondiging daarvoor alleen op fedbook te vinden…: )